POLÍTICA
Política 09/08/2013

Sortu augura notícies sobre el desarmament d'ETA d'aquí unes setmanes

El portaveu abertzale Pernando Barrena preveu que la reflexió en què està immersa ETA va en aquesta direcció

Efe
2 min
El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, ahir a Sant Sebastià.

BarcelonaEl portaveu de Sortu, Pernando Barrena, ha assenyalat avui que la reflexió anunciada recentment per ETA i que farà pública després de l'estiu "apunta" a la direcció de possibles passos cap al seu desarmament, de manera que "cal pensar que d'aquí poc, unes setmanes, tindrem notícies sobre aquest tema". En una entrevista a Ràdio Euskadi, el dirigent abertzale ha considerat que, "si tot va en la direcció que s'avança en els últims temps, tindrem iniciatives sobre la taula que podran fer viable el procés de pau".

Barrena ha opinat que el desarmament d'ETA i la política penitenciària en relació amb els seus presos seran "les dues grans pedres de toc del proper curs polític". Respecte al possible desarmament d'ETA, el portaveu de Sortu ha advocat pel diàleg entre agents polítics bascos i ha considerat "fonamental una implicació governamental" en el procés.

Ha afirmat que, si es dugués a terme el desarmament, "s'ha de fer amb totes les garanties per a totes les parts implicades i això exigeix seriositat, implicació de totes aquestes parts". Segons ha argumentat, "una cosa és que ETA pugui tenir una voluntat, jo crec acreditada, per portar fins al final el procés de pau i, pel que fa a ells, la situació d'organització armada i una altra cosa és que això calgui fer-ho d'una manera ordenada", amb "el reconeixement de totes les parts".

L'actitud "tèbia" del PNB amb la dispersió

Barrena ha considerat que no és adequada l'actitud del portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, que ahir va emplaçar l'esquerra abertzale a "ser més valenta" per forçar ETA que es dissolgui unilateralment. Segons ha replicat, "hi ha moltíssima gent que posaria també sobre la taula factures pendents que té el PNB" referides a "quan ha estat al comandament de l'Ertzaintza o en casos de tortura o de persecució política de la mateixa esquerra abertzale o la seva actitud davant a la il·legalització de la mateixa esquerra abertzale i també la seva tèbia actitud, quan no connivent, amb la dispersió dels presos polítics bascos".

stats