Política 19/12/2013

Soria, un ministre en constant contradicció

El titular d'Indústria ha afirmat en les últimes setmanes que la llum no pujaria i que no hi hauria dèficit de tarifa, i tot el contrari

Xavier Alegret
2 min
L'Estat admet ara que la llum pujarà al gener  El PP rebutja combatre la pobresa energètica

BarcelonaEn els últims dies, el ministre d'Indústria espanyol, José Manuel Soria, ha estat protagonista per les seves constants contradiccions. Si en la millor època del govern de Zapatero alguns dels seus ministres no paraven de contradir-se, Soria no necessita cap altre ministre per dir una cosa i tot el contrari amb pocs dies de diferència i sense cap tipus de vergonya. En pocs dies ha dit que no pujaria la llum i que era "inevitable" que pugés, que no hi hauria dèficit de tarifa i que sí, i que no apujaria els peatges elèctrics, que els apujaria un 2% i que ho faria un 1%.

La reforma elèctrica del govern espanyol havia d'acabar amb el dèficit de tarifa, començant pel d'aquest any. Soria fins i tot va afirmar que aquest 2013 ja hi hauria superàvit. Però una esmena del PP al Senat a finals de novembre, que retirava 3.600 milions que havien d'anar a parar al sistema elèctric perquè no generés dèficit aquest any, va capgirar la situació. Llavors, Soria havia canviat de prioritats: l'important ja no era el dèficit de tarifa sinó el dèficit públic.

Després de retirar aquests 3.600 milions, Soria va assegurar que no generarien dèficit perquè les elèctriques tindrien l'aval del govern, i va afegir que no tenien per què fer pujar la llum. Ni una cosa ni l'altra. Pocs dies després, dimarts passat, va admetre que generarien dèficit de tarifa nou i que pujarien els preus, perquè l'executiu hauria d'apujar els peatges "fins a un 2%" per cobrir aquest dèficit i els seus interessos. Dos dies després, aquest mateix dijous, ha parlat de fins a un 1%.

Però els canvis d'opinió del ministre no es queden aquí. Després de retirar els 3.600 milions, va rebre crítiques de les elèctriques, i hi va respondre afirmant que aquestes no tenien per què apujar la llum. En pocs dies ho va repetir en diverses ocasions, subratllant que "no és el govern qui marca el preu de la llum, sinó les elèctriques", cosa que no és del tot cert perquè l'executiu de Rajoy fixa els peatges, per cobrir el dèficit, primes i altres despeses, que tenen un pes en la factura de més del 50%.

Amb aquesta insistència, Soria pressionava les elèctriques perquè no apugessin el preu en la subhasta d'aquest dijous, però no li ha sortit bé. Però el cert és que tampoc s'ho esperava. Aquest mateix dijous al matí –abans de la subhasta–, en declaracions a TVE, el ministre ha canviat radicalment el discurs i ha dit que és "inevitable" que la llum pugi. De prescindible a inevitable, en quinze dies. Amb aquests precedents, només ens queda creuar els dits perquè no vaticini baixades del preu dels carburants, del gas o la recuperació de la indústria.

stats