Política 19/08/2015

Santiago Calatrava insta la Generalitat Valenciana a fer millores a l'Àgora per evitar que caigui la façana

L'arquitecte ha detectat defectes en la subjecció del trencadís, tal com ja va passar en l'edifici de l'òpera de la Ciutat de les Arts i les Ciències

Efe
3 min
Vista de la façana i la coberta de l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. / GENERALITAT

ValènciaL'arquitecte Santiago Calatrava ha instat la Generalitat Valenciana a millorar la instal·lació "defectuosa" de la planxes d'acer que serveixen de suport al trencadís de la coberta de l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències "per evitar qualsevol risc de despreniment de la façana" i que, per tant, es reprodueixin els mateixos problemes que hi va haver al Palau de les Arts Reina Sofia.

Així consta en un escrit que el despatx de l'arquitecte ha remès al govern valencià, al qual ha tingut accés l'agència Efe i en el qual constaten "la deterioració d'algunes zones inacabades de l'obra", en suspensió temporal des de l'1 de febrer del 2013, i detallen les obres "més urgents" que cal abordar.

Fonts de la conselleria d'Hisenda han assenyalat a l'agència Efe que van tenir coneixement de l'escrit, datat el 31 de juliol, aquest dilluns i que la nova direcció de Ciutat de les Arts i les Ciències SA (Cacsa), que serà nomenada amb tota probabilitat el dia 28, serà qui prengui totes les decisions.

No obstant això, han apuntat que, coneguda aquesta proposta, han de veure les condicions per adoptar "una solució econòmica, senzilla i ràpida perquè l'edifici de l'Àgora puga ser utilitzat".

De fet, han apuntat que Cacsa treballarà amb el despatx de Calatrava per elaborar per als pròxims dos mesos un calendari d'inversions "fiable i possible" per a l'Àgora.

En el seu escrit, Calatrava assenyala que les seves propostes es basen en les seves observacions després de recents visites a l'obra i proposa que, abans d'escometre cap feina, es contracti una consultoria experta i independent que "elabore un informe amb les seues recomanacions per garantir la seua durabilitat".

En concret, proposa completar la coberta fixa, fins i tot encara que es decideixi no completar-la segons el projecte original, a més de finalitzar els acabats de la façana en els extrems nord i sud de la façana tant interiors com exteriors.

Respecte a la façana, explica que el descens del ritme dels treballs de reparació "suposa un risc imminent a l'estabilitat de les grans peces d'acer o trencadís que la componen".

Recorda que durant aquests treballs s'ha advertit "una instal·lació defectuosa de les planxes d'acer que serveixen de suport al trencadís" i apunta: "La millora de la fixació d'aquests elements és urgent i fonamental per evitar qualsevol risc de despreniment de la façana".

Respecte a l'actuació en les portes, insta a sol·licitar a la UTE Àgora que reclami l'assistència en obra del fabricador per solucionar qualsevol qüestió relativa al seu funcionament i demana que aclareixin si ha executat correctament la impermeabilització segons el seu projecte.

Altres actuacions que proposa són la impermeabilització i acabat definitiu dels estanys, on s'han observat filtracions, a més de rematar la zona interior dels extrems de les façanes, substituint rajoles trencades o danyades i repassant elements que presenten oxidació.

El despatx de l'arquitecte ha advertit que, des que l'obra va ser suspesa temporalment, s'han escomès actuacions rellevants la finalitat i abast de les quals desconeixen i no han supervisat, i adverteixen que s'haurien de retirar.

La Generalitat Valenciana, per la seva banda, considera fonamental abordar tres aspectes perquè l'Àgora tingui "seguretat i la plena eficiència d'un edifici acabat": les filtracions d'aigua, les portes d'accés i el trencadís.

Han explicat que cal cercar "una solució senzilla i assequible per a la Generalitat [Valenciana]" perquè no hi hagi goteres, i també evitar l'"efecte vela" que generen les altes i estretes portes d'accés que, a voltes, quan bufa el vent, "s'obrin i tanquen, xoquen i es trenquen".

"La Generalitat no té prioritat per acabar l'Àgora però sí per buscar una solució perquè l'edifici siga segur i es puga utilitzar", han indicat les mateixes fonts, que han acusat d'"irresponsable" l'anterior govern del PP "per traure a concurs un edifici que no haurien d'haver tret".

stats