Política 23/10/2017

Santamaría admet que es podria escollir un comandament únic per governar la Generalitat

La vicepresidenta del govern espanyol revela que no hi ha interlocució amb el Govern

Ara
3 min
Soraya Sáenz de Santamaría, durant l'entrevista a Onda Cero

BarcelonaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reconegut que hi podria haver un "comandament únic" que dirigeixi el Govern, però ha assegurat que cal anar "pas a pas", i no ha volgut anunciar qui assumirà aquesta funció. Si Puigdemont i la resta de membres del Govern no acaten la seva destitució, la vicepresidenta els ha advertit que no tindran més remei, a parer seu, que fer un pas al costat. "Són investits per l'Estatut i la Constitució, no han estat escollits per un mandat diví i no es poden instal·lar en la ficció", ha deixat clar. "Puigdemont deixarà de ser president i no podrà exercir les seves funcions quan se'l cessi", ha afegit.

En una entrevista a Onda Cero, la número dos de Rajoy ha avisat que si el Senat aprova l'aplicació del 155 i el Govern és destituït, "els ministeris assumiran les competències de les conselleries per tornar a la legalitat". En aquest sentit, ha insistit que "els consellers seran substituïts pels ministeris, aquesta és la nostra primera decisió; des de les més altes instàncies les assumiran". Posteriorment, en una entrevista a Telecinco, Santamaria ha anunciat que "el conseller d'Interior serà destituït de manera immediata" i que "el comandament polític dels Mossos l'assumirà el ministeri de l'Interior". "Si hi ha un incompliment de la Constitució, es destituiran els responsables de les conselleries, perquè l'article així ho contempla", ha anotat la vicepresidenta.

Santamaría ha revelat que no hi ha hagut cap contacte amb el govern català aquests darrers dies i ha recomanat que presenti al·legacions al Senat. "Arribats a aquest punt, en què el Govern s'ha situat fora de la legalitat, la Generalitat té el Senat per expressar la seva opinió", ha afirmat Santamaría. També ha explicat que el criteri de sis mesos que s'ha adoptat és "un termini prudent per analitzar com es desenvolupen els esdeveniments".

La vicepresidenta, que ha reconegut que el president espanyol, Mariano Rajoy, es va reunir dissabte amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha subratllat que espera que el PSC secundi la decisió del PSOE d'avalar la suspensió de l'autogovern. Santamaria ha anotat que "la prudència que ha exhibit el govern [espanyol] s'ha allargat fins que s'han esgotat totes les possibilitats per resoldre una qüestió que és complexa per la falta de voluntat de diàleg del president Puigdemont, que no ha acatat les decisions del TC".

La dirigent del PP no ha volgut qualificar de fracàs de l''operació diàleg' i ha criticat que el Govern el definís com una operació de màrqueting: "El problema era que quan parlàvem d'infraestructures o de finançament, Junqueras només ens parlava de referèndum; Puigdemont no ha volgut assistir a la conferència de presidents autonòmics; els consellers que apostaven pel diàleg han estat cessats... l'error que no hem comès és negociar un referèndum perquè no hi ha cap Constitució que ho contempli".

Sobre una possible victòria de les forces independentistes que apunten els sondejos d'alguns mitjans, Santamaría ha opinat a Telecinco que "l'independentisme no creix" i que "l'enquesta que importa és la dels resultats que es donin a les eleccions autonòmiques". Al mateix programa, la número dos del govern espanyol ha titllat les oficines d'exterior de la Generalitat d'"estructura d'estat que no cap a la Constitució", ja que, ha assegurat "han constituït una administració a l'exterior com si fossin un estat, i és un dels àmbits on actuarem de manera prioritària".

stats