Política 26/09/2016

Sánchez planteja primàries al PSOE com un plebiscit entre abstenció a Rajoy i govern de canvi

El secretari general del PSOE intenta driblar els 'barons' crítics, que ja li demanen que "assumeixi responsabilitats"

Dani Sánchez Ugart
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa a la seu central del partit.

MadridPedro Sánchez intenta driblar els 'barons' crítics amb la convocatòria d'un congrés precedit de primàries a l'octubre. El secretari general del PSOE ho ha anunciat a la seva directiva aquest dilluns, tot i que la decisió haurà de ser ratificada pel comitè federal.

El líder socialista ha justificat la decisió perquè la postura del PSOE davant de la investidura de Mariano Rajoy és "una qüestió de fons" que cal consultar a la militància, arran de les veus crítiques que han sorgit últimament al partit. El candidat l'ha plantejat com un plebiscit entre abstenció o govern d'esquerres i ha assegurat que els que defensen l'abstenció podran fer-ho si vencen a les primàries. Aquesta alternativa podria comptar fins i tot amb els partits independentistes catalans, segons la voluntat del líder socialista, que ha denunciat les diferents vares de mesurar del PP, que condemna l'entesa amb aquestes forces a la vegada que hi pacta "la mesa del Congrés".

Una setmana per fer caure Sánchez i apuntalar Rajoy

El líder socialista traslladarà a aquest òrgan del partit la seva decisió dissabte. Els presidents de l'Aragó, Javier Lambán, i Castilla-la Mancha, Emiliano García-Page, ja van expressar la setmana passada la seva oposició a aquesta decisió, que l'executiva es reservava si els resultats de les eleccions basques i gallegues eren dolents, com va passar.

Sánchez pretén revalidar el càrrec com a secretari general, i deixa els seus crítics amb magres possibilitats de bastir una alternativa. El calendari amb què especula Sánchez passa per convocar les primàries obertes a la militància el 23 d'octubre, i el congrés, on els delegats votarien la nova executiva, seria a principis de desembre. És a dir, l'oposició interna, liderada per la presidenta andalusa, Susana Díaz, té menys d'un mes per escollir un candidat alternatiu a Sánchez, a qui critiquen la seva determinació de votar no a la investidura de Mariano Rajoy, i intentar buscar la formació de govern amb el suport de Podem i Ciutadans.

Amb el moviment, el líder socialista lliga el calendari del partit amb el de la investidura i aposta, a la pràctica, per les terceres eleccions, tal com han denunciat alguns crítics i el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Previsiblement Sánchez farà bandera del seu 'no' a Rajoy, i serà encara més refractari a les demandes internes que li demanen que replantegi la seva posició, mentre que deixa un eventual candidat alternatiu sense opcions de modificar la postura oficial del PSOE. Encara que els crítics l'aconseguissin descavalcar en unes primàries, el nou candidat tindria només set dies abans de la convocatòria automàtica d'eleccions, i encara tindria una executiva hostil, perquè no es canviaria fins al congrés del desembre.

Tècnicament, el que fa Sánchez és intentar aixecar la pròrroga del congrés del partit, pendent des del febrer. La comissió permanent de l'executiva, que és l'organisme que s'ha reunit avui, proposa al comitè federal, que ja havia ratificat l'ajornament del congrés a l'abril, la seva intenció de fer córrer els temps interns del partit. El comitè federal només pot dir sí o no a aquesta decisió i no proposar una data alternativa, segons han explicat fonts del partit.

Els crítics demanen que assumeixi "responsabilitats"

Els crítics del PSOE no han esperat ni tan sols que la direcció expliqués formalment la decisió per criticar-la. El secretari d'organització del partit a Andalusia, Juan Cornejo, ha considerat que el moviment de la direcció és d'una "poca traça increïble" per la coincidència temporal amb una eventual convocatòria de noves eleccions, que quedarien convocades, si no es forma govern, el 30 d'octubre. "Donaríem el missatge que hem tirat la tovallola", ha afirmat el dirigent socialista andalús.

Qui va ser rival de Sánchez a les anteriors primàries, Eduardo Madina, també s'ha sumat a les crítiques i ha demanat "assumir responsabilitats", perquè "un congrés ara ens porta a noves eleccions".

stats