Política 27/06/2016

Sánchez aguanta però haurà de decidir

El PSOE es manté segon amb el pitjor resultat i ha de triar si dóna suport a una gran coalició

Sara González
3 min

MadridSospirs d'alleujament al PSOE. Els pitjors resultats de la història del partit des del 1978 tenen, paradoxalment, després del reguitzell d’enquestes que auguraven el sorpasso d’Units Podem, regust de glòria per als socialistes. Amb 85 diputats, cinc menys que el 20-D, segueixen sent la principal força de l’esquerra a Espanya amb Pablo Iglesias a 14 escons de distància. Però també amb un PP que el supera en 52 diputats d’avantatge. “Malgrat els mals auguris, hem refermat la nostra condició de partit hegemònic de l’esquerra. El PSOE ha vist reconeguda la seva posició com a força política del canvi”, va proclamar el secretari general del PSOE traient pit.

Pedro Sánchez no va amagar ahir a la nit el seu entusiasme per haver aconseguit mantenir el PSOE com a principal partit de l’esquerra a Espanya.

L’escenari resulta kafkià perquè Pedro Sánchez té arguments per defensar el seu lideratge al capdavant del partit i per tornar a intentar ser investit president, malgrat que el partit segueix en caiguda lliure i no ha aconseguit guanyar en cap comunitat autònoma. Ni tan sols a Andalusia, on Susana Díaz ha encaixat la seva primera gran derrota. L’escenari que té al davant el PSOE torna a ser complex. El somiat govern tripartit de Sánchez amb C’s i Units Podem s’ha demostrat impossible i això obligarà el partit a triar entre una gran coalició que guanya pes numèricament o un govern que sumi les esquerres, els partits catalans i el PNB, poc viable per l’exigència del referèndum. Dues són, per ara, les afirmacions entre bambolines: no hi haurà terceres eleccions i no faran Mariano Rajoy president.

Comparació dels resultats del PSOE i d'Units Podem per províncies al 26-J

Els socialistes han tornat a experimentar una caiguda i són la segona força a Andalusia, la tercera a Madrid -tot i que aquest cop sí que entra Eduardo Madina de diputat- i la quarta a Catalunya, però han resistit l’embat de la suma de Podem amb IU. El sentiment d’haver salvat els mobles era general ahir a Ferraz malgrat que s’amplia la distància amb un PP que surt enfortit respecte als resultats de fa sis mesos. Sánchez va demanar a Iglesias que "reflexioni" i el va acusar d'haver frustrat "amb la seva intransigència" l'oportunitat d’un govern progressista i d'haver abocat el país a unes noves eleccions que han provocat una millora del resultat de la dreta. "No estic satisfet, però som la primera força política de l’esquerra", va deixar anar Sánchez sense amagar l’entusiasme per haver aguantat davant una coalició formada "per 20 partits" amb l'"únic objectiu" de desbancar els socialistes.

Comparació dels resultats del PSOE i d'Units Podem per províncies al 26-J

Els sondejos a peu d’urna van ser rebuts pel PSOE amb incredulitat, el recompte amb esperança i el resultat com una benedicció. Si més no a curt termini, abans d’afrontar una negociació per formar govern que es preveu tortuosa. Sánchez va seguir amb l’ai al cor l’escrutini des del seu despatx a Ferraz acompanyat dels dirigents que han fet pinya amb ell i que batallaran per blindar-lo com a líder: Antonio Hernando i Óscar López, portaveus al Congrés i al Senat; César Luena, secretari d’organització; Juanma Serrano, cap de gabinet, i Enrique Serrano, membre del seu equip.

En clau interna, el resultat obtingut avala Sánchez per seguir sent el secretari general i per demanar al comitè federal de dissabte via lliure per intentar ser president. La seva investidura fallida i el pacte insuficient amb Ciutadans han passat poca factura a un PSOE que durant la campanya ha reivindicat el seu paper valent a l’hora d’intentar formar govern i que ahir va tornar a reivindicar que té "un sol projecte" -tot un dard a l’Espanya plurinacional que defensa Iglesias- per reformar Espanya. Hipotecats discursivament per l’acord amb Rivera, els socialistes han jugat a una ambigüitat que encara es va mantenir ahir.

Consulta el pactòmetre del 26-J

L'hora de desfer l'ambigüitat

El PSOE ha de decidir si dóna suport a la gran coalició amb el PP -permetent que governi però quedant-se a l’oposició- i com encara el futur. Que el PP hagi guanyat ampliant escons reforça Rajoy i la idea d’un govern apuntalat pel bipartidisime. I en clau interna, la presidenta Susana Díaz, la gran detractora del pacte amb Iglesias, ha vist com el PP guanyava a Andalusia i com les seves aspiracions de portar la batuta del partit queden, com a mínim, tocades. Sánchez, acostumat a caminar sobre la corda fluixa, aguanta, però li toca triar.

stats