Política 18/07/2017

PSOE i Podem s’alien en temes socials i xoquen per Catalunya

La resposta a l'1-O continua sent el principal escull entre les dues formacions però veuen amb bons ulls crear un espai de debat a la cambra

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Iglesias i Íñigo Errejón acompanyats dels seus respectius equips en la reunió de treball entre Podem i el PSOE aquest dilluns al Congrés. EFE

MadridAmb molt d’entusiasme per una banda i més cautela i recels per l’altra, Podem i el PSOE avancen en la seva unitat d’acció al Congrés. Pablo Iglesias i Pedro Sánchez es van reunir ahir per segon cop en menys d’un mes a la cambra baixa per institucionalitzar la seva nova relació. I aquest cop ho han fet acompanyats de la plana major dels seus partits. L’únic acord: crear una taula de col·laboració parlamentària permanent per actuar junts en contra de les polítiques del PP. Però si per a la formació lila es tracta de la primera pedra per “prefigurar un govern alternatiu”, per als socialistes és només un pas per aconseguir tirar temes socials endavant.

“S’ha parlat explícitament d’una interlocució preferent, i té tot el sentit del món”, anunciava la portaveu de Podem, Irene Montero, just sortir d’una reunió que va qualificar de “molt satisfactòria”. La seva homòloga socialista, Margarita Robles, no va tardar a matisar-la: “Podem és un soci primordial en temes socials”, no es tracta “d’arribar al govern pel govern”. Feia poques hores que Ferraz havia assegurat que en cap cas Iglesias passa al davant del líder de Cs, Albert Rivera, en les intencions de Sánchez de negociar amb les “forces del canvi”.

La sintonia, doncs, avança a ritmes diferents. I el principal escull sobre la taula continua sent Catalunya. Els dos partits no es posen d’acord sobre quin ha de ser l’espai al Congrés per respondre a l’1-O. Els socialistes defensen la creació d’una subcomissió a la cambra per abordar la reforma constitucional en sentit federal. Podem, en canvi, opina que és una solució a llarg termini -recorden que el PP ho pot vetar gràcies a la seva majoria absoluta al Senat- i aposten per crear una comissió que abordi explícitament la crisi territorial sense tocar la carta magna.

El portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, també present a la reunió, va defensar que és possible celebrar un referèndum amb garanties sota l’empara de l’actual article 92 de la Constitució. “La discrepància és evident, no compartim la posició de les sobiranies compartides”, li va replicar Robles.

Quitança del deute públic català

Els socialistes ja han deixat de brandar la Declaració de Granada per parlar de la seva posició sobre l’1-O. Ara esgrimeixen una vegada i una altra la Declaració de Barcelona, firmada amb el PSC el cap de setmana passat. Per a Robles, en aquest document “molt estudiat” hi és tot per trobar una resposta política per a Catalunya. Però ahir al migdia el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va anar un pas més enllà i va defensar una quitança del deute públic català per ajudar les institucions de la Generalitat. Una proposta que Robles va evitar confirmar i que ja ha creat discrepàncies dins de les files socialistes.

On sí que hi ha consens és en temes socials, tot i que no s’ha arribat, de moment, a grans concrecions. Podem ha dit sí a impulsar mesures per lluitar contra l’atur juvenil -i obrir-les també a les dones de més de 45 anys-, garantir les pensions, la lluita contra la corrupció, impulsar una renda mínima garantida i la iniciativa legislativa popular per apujar el salari mínim interprofessional. El PSOE, al seu torn, finalment ha acceptat la reivindicació d’En Marea de crear una comissió d’investigació sobre l’accident de l’Alvia del 2013. La gestora socialista ho havia aturat els últims mesos després que l’equip de Sánchez ja hi votés en contra amb anterioritat.

Amb la reunió d’ahir Sánchez i Iglesias avancen en el camí de donar una imatge d’unitat parlamentària. Podem busca fer l’abraçada de l’os al líder socialista per demostrar que la seva moció de censura tenia sentit. El PSOE, al seu torn, reconstruir la seva imatge de líder de l’oposició. Però en tres setmanes des de l’última reunió no han avançat més que en els gestos.

stats