Política 18/06/2013

Rubalcaba separa Armengol de Navarro i Puig

Vol trencar el front de federealista que uneix catalans, valencians i balears

Q. T. /m. E. Q.
2 min
Rubalcaba es reuní amb dirigents territorials socialistes després de l'executiva federal.

Palma/madrid.El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, es reuní ahir a Madrid amb sis dirigents autonòmics del partit, entre els quals la líder del PSIB, Francina Armengol, amb l'objectiu d'acostar posicions per tancar una proposta de reforma de la Constitució que permeti avançar cap a l'Estat federal i que el partit ha de fer seva en un consell territorial previst per dia 6 de juliol a Granada. En la reunió dinar, que es va fer després de l'executiva federal, no hi foren convocats els líders del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Pere Navarro, i del Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Ximo Puig, que no formen part de l'executiva del PSOE. Aquests dos, juntament amb Armengol, han escenificat darrerament un front comú federalista que pretén arrossegar el PSOE cap a posicions més agosarades a l'hora de plantejar un nou model territorial de l'Estat. Armengol es convertiria en el pont entre el front mediterrani i l'aparell socialista, on conviuen federalistes i dirigents que són més reticents a aquests planetajements.

A banda d'Armengol, també es reuniren amb Pérez Rubalcaba José Antonio Griñán (Andalusia), Patxi López (Euskadi), Emiliano García Page (Castella-la Manxa), Pachi Vázquez (Galícia) i Javier Fernández (Astúries).

La direcció dels socialistes està segura que aconseguirà el suport de totes les federacions a la seva proposta de reforma federal de la Constitució, que ha de ser ratificada pels secretaris generals. Fonts socialistes asseguraren que el dinar amb els líders territorials fou molt positiu.

Entre els punts polèmics que es debatran hi ha la proposta catalana de descentralitzar la justícia al màxim. Pérez Rubalcaba assegurà que ho veu amb "simpatia", però s'ha de debatre fins on estan disposades a arribar les federacions socialistes. Sobre el futur del concert econòmic basc i navarrès, tota l'executiva socialista va apostar per mantenir-lo i només està disposada que se'n revisi la quota.

stats