Política 02/03/2016

Rivera defensa l'acord reformista amb el PSOE i etziba a Rajoy que no pot "encapçalar" la nova etapa

El líder de Ciutadans retreu al dirigent del PP que ja "no és creïble". "No permetrem un referèndum perquè està fora de la Constitució", afirma Rivera, que ha utilitzat el català quan s'ha referit a Catalunya

Joan Serra Carné
3 min
Albert Rivera, líder de Ciutadans.

MadridEl president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, s'ha estrenat en un debat d'investidura al Congrés amb un missatge pensat per defensar l'acord amb el PSOE. En un discurs que no portava escrit -s'ha guiat per unes notes i ha reivindicat la figura d'Adolfo Suárez-, Rivera ha argumentat que calia fer un pas endavant per fer possible una agenda reformista que emuli els èxits de la Transició. "Teníem dues opcions: o buscar les diferències amb el PSOE o buscar el que ens unia. El centre i l'esquerra. És tan estrany? Hi ha 21 països a Europa governats per coalicions", ha raonat el líder de C's. "Necessitem canvis. No hem vingut aquí amb l'objectiu que tot continuï igual", ha afegit Rivera, que ha instat les grans forces de la cambra a "deixar de barallar-se per les cadires i barallar-se pels espanyols".

Rivera, que ha utilitzat un to alliçonador i ha volgut projectar el seu perfil pactista -ha dit que ha arribat al Congrés per "solucionar problemes"-, ha interpel·lat directament el PP. Al grup popular li ha demanat que enceti el "diàleg" per obrir una nova etapa a Espanya, però ha recordat que no pot ser Mariano Rajoy qui "encapçali" l'agenda reformista, ni en matèria econòmica ni en la lluita contra la corrupció. "Em pot donar una sola raó perquè els espanyols confiïn en vostè per liderar la nova etapa política? Jo no en trobo cap", ha dit. També ha advertit, tant al PP com a Podem, que "els que tinguin mandra de dialogar i els que només volen cridar" hauran d'assumir que "vénen temps difícils". Entre les reformes que s'han de pactar, el líder de C's ha citat les mesures en matèria fiscal, l'acord per fer possible una nova normativa educativa de consens, la millora de l'atenció als autònoms i l'increment de la inversió per atendre els estralls de la crisi econòmica.

"Visca Catalunya lliure de corrupció"

Un dels moments destacats de la intervenció de Rivera s'ha produït quan ha afrontat la qüestió del debat territorial. "No permetrem un referèndum perquè està fora de la Constitució", ha expressat, tot recordant que calen els vots del PP per "actualitzar" una carta magna. "Els invito a participar-hi, a formar part de la centralitat política", ha dit el dirigent de C's referint-se als diputats populars. "La reforma constitucional serà per arreglar Espanya, no per trencar-la", ha recalcat. Després ha utilitzat el català per reclamar el paper actiu de Catalunya en la reforma de l'estat espanyol. "Entre tots reformarem Espanya. Sumeu-vos a aquest projecte comú". Rivera, que ha dit que no acceptarà mai el "xantatge" de l'independentisme, ha tancat aquest capítol del seu discurs amb una proclama: "Visca Catalunya lliure de corrupció".

Rivera també ha tingut paraules per al líder de Podem, Pablo Iglesias, que l'havia definit en la seva intervenció com el "triomfador del dia". Rivera li ha enviat un dard. "Li donarà el ministeri d'Interior a Otegi? Vostè que diu que és un home de pau". El portaveu del partit taronja es referia al tuit que va fer aquest dimarts Iglesias, que va celebrar la sortida de la presó d'Otegi.

Sánchez: "Senyor Rivera, gràcies per ser part de la solució"

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha agraït el suport rebut de líder de C's. "Senyor Rivera, gràcies per ser part de la solució", ha exposat el dirigent socialista, que ha subratllat els beneficis del pacte subscrit. "Som humils perquè no portem a votació ni el nostre programa ni el de C's, són diferents, però ens hem posat d'acord, cosa que ningú més ha estat capaç de fer en dos mesos", ha afirmat Sánchez. El secretari general dels socialistes espanyols ha defensat les mesures en l'àmbit laboral, com ara retallar a dos anys la contractació temporal, i també l'agenda de reformes. "On és el problema de suprimir les diputacions, limitar aforaments o reduir el número de vocals del CGPJ? Els votants de Podem i el PP estarien d'acord", ha dit. Sánchez també ha reivindicat traslladar el Senat a Barcelona, com va proposar, en el seu moment, Pasqual Maragall.

stats