Política 26/08/2016

PP i C's pacten reformar el poder judicial

C's esgota el termini per firmar l'acord: veu els avenços "insuficients". El PP "augura un cap de setmana de bones notícies"

M.f.f.
2 min
DESGLAÇ 
 Mariano Rajoy i Albert Rivera es van reunir ahir.

MadridEl pacte entre PP i Ciutadans ja està gairebé enllestit. Totes dues parts ja han arribat a un acord en l'apartat de reforma institucional. Els populars no permetran la supressió de les diputacions, tal com reclamava Albert Rivera, però sí que accediran a retallar-los les partides pressupostàries en el marc de la reforma de l'administració. En la reforma del Senat, però, són taxatius i la deixen per a un acord de govern de cara a un possible pacte amb els socialistes, ja que necessitarien el seu suport per tirar-la endavant.

En el que hi ha consens és a fer un pas endavant cap a la despolitització del poder judicial. Segons ha avançat 'El País' i ha pogut confirmar l'ARA, els dos partits han acordat reformar el poder judicial perquè siguin els jutges qui escullin dotze dels seus vint membres, mentre que la resta els seguiran elegint les Corts. Actualment tots els membres són escollits pel Congrés i el Senat. Es tracta d'una reforma que el PP ja incloïa al seu programa però que encara no havia desenvolupat.

Impuls final a l'acord

Després de l'ultimàtum de 48 hores que els liberals van donar al PP aquest dijous al vespre, Rivera va enviar un SMS a Mariano Rajoy per donar un últim impuls a la negociació. El PP, finalment, ha accedit a fer concrecions econòmiques sobre les propostes de C's. Ja de matinada, va presentar un full amb tot de xifres que arribaven directament del ministeri d'Hisenda. Però els liberals asseguren que estan lluny del que voldrien i insisteixen que els avenços en les negociacions són "insuficients". "Tal com està ara la negociació, veig impossible que aquesta tarda es pugui firmar", ha dit el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, en declaracions als mitjans durant un descans de la reunió.

Unes declaracions que es contrasten amb les de l'exlíder del PP català Alícia Sánchez-Camacho, que ha suggerit que "avui podria ser un gran dia". Només dues hores després, el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha rebaixat les expectatives malgrat mantenir el to "optimista". "Auguro un cap de setmana amb bones notícies per als espanyols", ha assenyalat.

Rajoy manté la petició de reunir-se amb Sánchez

Tot i haver-se compromès a trucar immediatament al líder socialista, Pedro Sánchez, la setmana passada, fins ara Mariano Rajoy no ha fet cap pas per trucar a la porta del PSOE. S'espera a poder brandar l'acord amb C's. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que el líder popular està obert a asseure's a parlar abans i durant els dies del debat d'investidura.

stats