Política 08/03/2016

El PSOE inclou el PP per primer cop en les negociacions per la investidura

PP i PSOE, immersos en una batalla per qui porta la iniciativa de la investidura. Rajoy vol reunir-se per separat amb Sánchez i Rivera

Dani Sánchez Ugart
3 min
Rajoy va reunir el comitè executiu del PP, on va tornar a admetre el mal que els ha fet la corrupció.

MadridGir aparent en l'enfocament de la negociació de la investidura. El PSOE ha inclòs per primer cop al PP en la roda de contactes que vol obrir juntament amb Ciutadans per negociar la investidura, i només exclouen ERC i Democràcia i Llibertat. El PSOE i Ciutadans enviaran de manera conjunta una mateixa carta a tots els partits amb els quals consideren que poden tenir alguna cosa a parlar. I ha estat en aquest anunci que el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando ha citat també al PP. Això sí, Hernando, ha deixat clar que no pensen demanar al PP ni l'abstenció ni el suport a la investidura de Pedro Sánchez, a qui continuen considerant l'únic candidat, perquè tenen propostes antagòniques.

Els partits espanyols estan immersos en una batalla per qui porta la iniciativa en les negociacions per formar un nou govern. El president en funcions, Mariano Rajoy, està convençut que li toca a ell fer els primers passos, perquè va guanyar les eleccions, mentre que el líder socialista, Pedro Sánchez, creu que és ell qui ha de moure fitxa, perquè té al darrere més diputats que cap altre candidat, gràcies a l'acord amb Ciutadans. Tot plegat, una batalla pel lideratge de la iniciativa al voltant de la investidura.

Per això no es posen d'acord ni en les formes. Aquest dimarts, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha anunciat que Rajoy trucarà a Sánchez i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per mantenir-hi reunions "per separat", per tal d'intentar-los persuadir perquè donin suport a la seva investidura. Però a la riba socialista no agrada aquest anunci. En la carta conjunta que enviaran amb C's explicaran el pacte que han subscrit i que ja va fracassar la setmana passada.

El PSOE rebutjarà l'oferta de Rajoy de reunir-se per separat, per "mantenir la coherència del seu acord" i, per tant, "les reunions que es mantinguin seran conjuntes", segons ha explicat Hernando. I, des del PP, Casado ha deixat clar que no parlaran sobre l'acord de PSOE i C's, perquè no hi han participat. És a dir, els dos grans partits espanyols no només es barallen sobre la intendència de la reunió, sinó que ni tan sols estan d'acord en què és el que volen parlar si mai seuen al voltant de la mateixa taula.

Podem demana que es deixi fora C's

Podem s'ha demostrat disposat a reunir-se amb el PSOE per confeccionar un acord d'esquerres, però, en la mateixa línia que el PP, ha demanat que sigui per separat, sense C's. "El govern d'esquerres és l'únic carril que permet conformar un canvi, perquè 161 diputats són més que 130", ha afirmat el portaveu parlamentari de Podem, Íñigo Errejón, que ha criticat que l'única intenció de Ciutadans és fer un govern que deixi fora Podem.

"Estem encantats de rebre una carta, la llegirem amb atenció, però seguim sent nítids", ha explicat el portaveu del partit lila, que ha deixat clar que no pensen reunir-se amb Ciutadans. "Seguim amb la mà estesa, perquè hi pot haver govern de canvi, però per a això el senyor Sánchez s'hi ha d'atrevir", ha reblat.

Sánchez segueix sent el candidat

Sobre les declaracions d'Albert Rivera, que cada cop és més clar quan diu que el seu partit no està compromès amb Pedro Sánchez, sinó amb les 200 mesures acordades amb el PSOE, el portaveu socialista ha afirmat que el candidat continua sent l'actual secretari del PSOE.

stats