Política 24/06/2016

Rajoy fa servir el Brexit per criticar la demanda d'Units Podem de celebrar un referèndum Catalunya

El candidat del Partit Popular demana concentrar el vot "moderat" en el seu partit per fer front a "radicals i extremistes"

Salva Almenar
2 min
El líder del PP, Mariano Rajoy, en el míting celebrat aquest divendres a València.

ValènciaEl candidat del Partit Popular a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet una crida a la calma després de la decisió que ahir els ciutadans del Regne Unit van prendre de sortir de la Unió Europea. Malgrat que el president del govern espanyol en funcions ja ha valorat el resultat del Brexit a la Moncloa, el líder del PP ha aprofitat la seva participació en el míting celebrat aquesta tarda a València per demanar "serenitat i calma" i reiterar que "no hi ha res a témer".

Rajoy ha explicat que a partir d'ara hi haurà una "negociació ordenada" amb el Regne Unit i que fins d'ací dos anys "res no canviarà". El presidenciable del PP ha reconegut que poden venir "anys complicats" però ha afirmat que Espanya "sap gestionar moments difícils com ja vam demostrar quan vam haver de prendre la decisió de demanar el rescat econòmic o no".

Tot i que Rajoy ha volgut treure ferro al Brexit, el líder del PP ha llançat un dard a David Cameron i una advertència als dirigents catalans que reclamen un referèndum per decidir sobre la independència de Catalunya, i ha aprofitat per carregar contra partits com Units Podem que hi donen suport a la celebració d'una consulta. "Cal anar amb molta cura a l'hora de convocar referèndums. Qui convoca referèndums trasllada al poble la decisió que ell com a governant ha de prendre. El governant ha de ser prudent i ha de conèixer molt bé les conseqüències de les decisions que pren i també de les que no pren", ha dit Rajoy.

Crida al vot útil

Mariano Rajoy ha aprofitat la seva penúltima intervenció en un acte de campanya -tancarà a Madrid aquesta nit- per fer una crida a "concentrar el vot moderat" en el PP i així poder fer front a "extremistes i radicalistes". El líder del PP ha demanat als votants de Ciutadans tornar a confiar en el seu partit i no "dividir" el vot. Rajoy ha assenyalat que el 20 de desembre en 25 demarcacions "molts vots" van anar a parar a C's però no van servir per treure diputats sinó que els va guanyar Podem.

Per aquesta raó ha demanat a "tots aquells que vulguin defensar la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, el projecte europeu i una política exterior eficient" votar al PP perquè o "hi ha un govern presidit" pels populars o hi haurà un executiu residenciat "al voltant de forces radicals extremistes que mai han portat gens bo a Espanya".

stats