Política 27/04/2015

Rajoy diu que "la idea" és fer les eleccions generals "a finals d'any", però "no descarta" convocar-les el 27-S

"Les eleccions plebiscitàries seran les que no se celebraran a Catalunya", diu enmig d'aplaudiments en un esmorzar informatiu a Madrid

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha participat en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press. EFE

MadridLlarg silenci del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, quan se li ha preguntat aquest dilluns a Madrid, durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, si les eleccions generals podrien ser el pròxim 27 de setembre, coincidint amb les plebiscitàries previstes a Catalunya. Rajoy ha dit que "no descarta absolutament res", però ha matisat que "tots els que el coneguin" saben que no és de "fer les cosetes a curt termini". "La idea és fer [les eleccions generals] a finals d'any", ha puntualitzat.

Això sí, Rajoy ha insistit que no hi haurà eleccions plebiscitàries a Catalunya el 27-S. "Les eleccions plebiscitàries seran les que no se celebraran a Catalunya", ha dit entre aplaudiments dels assistents a l'Hotel Villa Magna. "Les plebiscitàries no existeixen. Les que se celebrin, si se celebren, són autonòmiques. És el que diu la Constitució i el conjunt de l'ordenament jurídic", ha insistit.

De totes maneres, ha posat línies vermelles al "diàleg permanent" que ofereix al president de la Generalitat, Artur Mas: "No parlaré, perquè ningú ho faria, de la unitat nacional, sobirania nacional, igualtat i llibertat dels espanyols. Trobar un interlocutor ahir, avui o demà al govern espanyol en aquest sentit serà molt difícil".

Sense una reforma del finançament "clara"

Rajoy tampoc ha descartat una possible reforma de la Constitució. Tot i que, com contesta habitualment, ha assenyalat que en aquests moments "no hi ha un consens suficient" per fer-la. Després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, anunciés fa només unes setmanes que té previst impulsar l'eterna reforma del finançament autonòmic després de les municipals i autonòmiques del maig, el president espanyol ha respost aquest dilluns que no veu "clar" un possible canvi "en matèria de finançament autonòmic".

El Congrés prem l'accelerador legislatiu

Les especulacions d'un possible avançament electoral arriben després d'una setmana en què diferents diputats han assenyalat que el PP té la intenció d'accelerar el calendari legislatiu per ja tenir-lo tancat a l'agost i poder convocar les generals en qualsevol moment. D'aquesta manera, si se celebressin al setembre, no seria tècnicament un avançament electoral. L'ARA ja apuntava aquest diumenge que la possible conseqüència d’una patacada a les eleccions municipals per part del PP podria ser la necessitat de repensar la data de les eleccions, en principi, previstes per al novembre i avançar-les. Seria una manera de Rajoy d'evitar l'embat d'un sector crític cada vegada més creixent i també de forçar Mas a repensar una altra data per a les plebiscitàries, si és que es convoquen.

Més discurs econòmic i sense canvis al PP

Tot i les creixents crítiques internes després de la patacada a Andalusia i l'eclosió d'escàndols per corrupció com el de l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato, Rajoy no ha virat ni un mil·límetre el seu discurs. Només ha parlat d'economia durant la introducció de l'esmorzar informatiu, en què ha anunciat que elevarien cinc dècimes percentuals, fins a un 2,9%, la previsió de creixement de l'economia espanyola per a aquest 2015 i també el 2016.

"Rato ha estat un company meu personal de govern i de moltes persones que són aquí. Va fer una gran gestió i les coses són com són, i el millor que podem fer és que siguin les institucions responsables les que responguin sobre aquest tema –ha dit preguntat sobre l'expresident de Bankia–. El govern espanyol ha fet tot el que havia de fer i ja no puc dir més.

"Desitjo ser candidat [a les generals]. Confiïn en mi"

Rajoy ha descartat que ell no es presenti a la reelecció, encara que els resultats del 24 de maig siguin dolents: "Desitjo ser candidat, els anirà bé si confien en mi". L'autocrítica, de nou, ha estat mínima, si bé estava davant de diferents 'barons' autonòmics. Ha defensat que, durant el seu govern, s'ha aprovat "un paquet legislatiu contra la corrupció que mai s'havia aprovat des del 1988 a Espanya". "Una altra cosa és que no s'hagi sabut explicar bé", ha admès amb la boca petita.

La plana major del govern espanyol ha acompanyat Rajoy a l'Hotel Villa Magna: la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els ministres de Justícia, Defensa, Cultura, Treball, Economia i Sanitat. A més del president del Congrés, del Senat i els 'barons' autonòmics de Madrid, València, Illes Balears i l'Aragó, així com també la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

stats