Política 16/09/2017

Rajoy intervindrà demà les finances del Govern

Demana a Colau que digui als alcaldes que “facin el mateix que ella” i no cedeixin locals l’1-O

Ara
3 min
Mariano Rajoy durant la intervenció de divendres
 A la junta directiva del PP a Barcelona.

MadridEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja té l’avís oficial del govern espanyol que intervindrà les finances de la Generalitat. Serà demà, després que ahir es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat l’acord de la comissió delegada d’afers econòmics en què es detalla la intervenció. I es farà sí o sí: perquè al text es demana a Puigdemont que accepti en 48 hores per voluntat pròpia la intervenció, o es farà de manera forçada, demà. És a dir, no hi ha cap marge de maniobra per al president de la Generalitat, perquè el resultat, la intervenció de les finances, respongui el que respongui, serà un fet tant si l’accepta el Govern com si no.

Aleshores, ¿per què demana Mariano Rajoy l’acceptació de les condicions? En primer lloc, perquè així ho exigeix la llei d’estabilitat pressupostària. Però també perquè la negativa a fer-ho pot suposar el primer pas per activar l’article 155, de suspensió de l’autonomia, que requereix un avís al president de la comunitat autònoma. El text publicat ahir al BOE incideix diverses vegades en el fet que l’actitud del Govern està posant en risc “l’interès general”, i aquest és precisament el pretext que exigeix l’article 155 de la Constitució per intervenir una autonomia. A les vuit pàgines de l’acord s’esmenta fins a nou vegades aquest interès general.

Segons el text, “s’està perjudicant de manera greu la confiança sobre la situació financera de Catalunya, i això podria afectar negativament la imatge d’estabilitat de la situació econòmica del conjunt d’Espanya, i incidir sobre els principals indicadors econòmics que mesuren aquestes circumstàncies, com són la prima de risc, la qualificació creditícia i l’accés als mercats financers”. El govern espanyol no amaga el raonament eminentment polític que hi ha al darrere de la decisió, i fa diverses al·lusions a la “unitat d’Espanya”, que és, segons el text -que cita la Constitució-, la base del principi d’autonomia de les comunitats.

Avís als alcaldes

Mentre continua el setge a la Generalitat per la via oficial, Rajoy va tornar ahir a referir-se a Catalunya i va recordar als alcaldes catalans que donen suport a la consulta, i que ahir es van aplegar a Barcelona, que han de “complir la llei”. També es va referir a la presència en aquesta concentració de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i va recordar que ella mateixa “ha dit que no cedirà locals per a la celebració” del referèndum. “Mentre no els cedeixi, no tinc res a dir-li”, va comentar Mariano Rajoy, que va suggerir que “ella potser haurà de dir als alcaldes que facin el mateix que ella diu que farà”.

En declaracions des de Santiago de Compostel·la, el president del govern espanyol va referir-se també a les possibles noves accions que pugui dur a terme el govern espanyol per evitar el referèndum, que, va reiterar, “no se celebrarà”. Tot i així, no va voler donar detalls “del que pot passar en el futur”, ni si aplicarà l’article 155 o altres mesures expeditives, però sí que va dir que el referèndum seria “la liquidació de la voluntat majoritària dels espanyols, dels drets de la immensa majoria”, i per això no el pensa permetre.

A més, va recordar que tots els ciutadans estan “obligats a complir la llei”, també els alcaldes, la Generalitat i ell mateix, de manera que confia que aquesta situació es podrà capgirar “ben aviat”.

stats