PROCÉS SOBIRANISTA
Misc 02/09/2017

Rajoy intensificarà l’agenda internacional a les portes de l’1-O

Es reunirà amb Trump cinc dies abans del referèndum i assistirà a un Consell Europeu el 29 de setembre

i
Dani Sánchez Ugart
3 min
01. Rajoy amb Merkel en el Consell Europeu de l’abril.   02. El president espanyol amb Trump en la trobada del G-20.

MadridCom ja va fer abans de les eleccions plebiscitàries del 27-S, Mariano Rajoy intensificarà l’agenda internacional a les portes del referèndum de l’1 d’octubre. Segons va confirmar ahir el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, Rajoy té previst reunir-se per primer cop amb el president dels EUA, Donald Trump, el 26 de setembre a Washington, cinc dies abans de la data prevista per al referèndum. A més, aquella mateixa setmana, el dia 29, Rajoy participarà en un Consell Europeu a Tallinn (Estònia), on es veurà cara a cara amb tots els caps d’estat i de govern de la Unió Europea.

Tant el govern espanyol com el català tenen clar que una bona part de la batalla del Procés es juga en l’arena internacional, i per això el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha pitjat l’accelerador respecte a les trobades diplomàtiques. L’última va ser aquest mateix dijous, amb una reunió amb parlamentaris danesos. “Va comprendre la seva solitud a la pàtria de Hamlet”, va dir ahir Méndez de Vigo sobre el viatge.

Oficialment, les reunions que Rajoy mantindrà als EUA i a Estònia no són per tractar la situació a Catalunya, tot i que el govern espanyol també treballa en el flanc internacional per intentar contrarestar els arguments de les forces sobiranistes. També tindrà oportunitat per mirar d’explicar les mesures que haurà aplicat per intentar frenar el referèndum, que es desencadenaran les setmanes anteriors a aquestes trobades. Es dona la circumstància que Estònia ostenta la presidència rotatòria del Consell Europeu des de l’1 de juliol, i el país bàltic és un dels que més interès han mostrat pel Procés. De fet, té una comissió sobre el tema al seu Parlament, el president de la qual va avalar, a títol personal, la via unilateral davant l’immobilisme de l’Estat. La Generalitat ha destinat molts esforços a enfortir les relacions amb les repúbliques bàltiques, amb diverses visites de membres del Govern, i això ja va generar la pressió en contra del PP, que va enviar l’eurodiputat Esteban González Pons a reunir-se amb el primer ministre estonià, Juri Ratas, abans que assumís la presidència del Consell Europeu, perquè adoptés la posició de l’executiu de Rajoy de condemna al referèndum.

Dins de la “normalitat”

El president espanyol vol assegurar-se que, sigui quin sigui el resultat del referèndum, o si el seu executiu aconsegueix evitar-lo, no hi haurà una lectura internacional favorable als postulats dels sobiranistes. Tot i així, fonts de la Moncloa emmarcaven ahir dins de la “normalitat” el fet que el president espanyol mantingui l’agenda internacional, just abans de l’1 d’octubre. Rajoy viatjarà als Estats Units el 25 de setembre i es reunirà amb Trump l’endemà. Immediatament després tornarà a Espanya. En aquest temps, segons les mateixes fonts, no hi ha més reunions previstes, tot i que s’havia especulat amb una possible visita a l’ONU, amb seu a Nova York. Els aspectes que centraran la reunió seran la lluita contra el terrorisme jihadista i les relacions transatlàntiques. Serà la primera vegada que Rajoy es reunirà amb Trump, a qui es va oferir com a mediador en les relacions amb la UE quan el president nord-americà va guanyar les eleccions. Tots dos líders han parlat diverses vegades per telèfon, l’última de les quals després dels atemptats a Barcelona i Cambrils de l’agost. Pel que fa a la cimera europea de Tallinn, se centrarà en l’agenda digital, però servirà també per intercanviar opinions amb els dirigents europeus.

Abans d’aquesta setmana intensa, el president espanyol té previstos més viatges, però centrats bàsicament en el territori de l’Estat. Avui participa en la trobada interparlamentària del PP a València, mentre que la setmana que ve serà a Saragossa. El cap de setmana després de la Diada Rajoy visitarà Catalunya, on participarà en l’escola d’estiu del PP, que aquest any es farà a Salou.

stats