Política 24/08/2016

Rajoy ja implora ajuda al PNB tot i la censura de Rivera

M.f.f.
2 min
El candidat del PP a lehendakari, Alfonso Alonso,  va demanar ahir al PNB que digui sí a Rajoy.

MadridAmb el PSOE enrocat en el no, el PP ja implora al PNB que ajudi a desbloquejar la situació. Mariano Rajoy arribaria gairebé a la majoria absoluta en la investidura gràcies al sí dels cinc diputats nacionalistes. No espera que aquest pas sigui la setmana que ve, però sí després de les eleccions basques del 25 de setembre. El candidat dels populars a lehendakari, Alfonso Alonso, va demanar ahir al PNB que demostri que és un partit “moderat” i que surti del “front del no”. “No pot dir que és un partit institucional i per l’estabilitat i després unir-se a la festa d’aquesta esquerra que bloqueja qualsevol possibilitat de desenvolupament i de futur i de govern per a Espanya”, va dir l’exministre des de Vitòria.

L’oferta dels populars, però, neguiteja Ciutadans, que no mantindrà el seu sí a Rajoy si s’atorguen “privilegis” a partits nacionalistes catalans i bascos. “És difícil que una contrapartida al PNB sigui compatible”, va alertar ahir el vice secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas. El partit taronja vol incloure a tota costa al pacte d’investidura del PP un compromís contra els referèndums -tal com va fer fa sis mesos amb el PSOE-, així com també una defensa de la unitat de mercat, en referència a les seves discrepàncies sobre el concert basc, que els populars han defensat sempre.

El PNB, però, ja fa dies que ha deixat clar que el no a Rajoy és “innegociable”, tant abans com després del 25-S. Esperen que qualsevol moviment el faci el PSOE. Les enquestes basques no pronostiquen una victòria clara per als nacionalistes bascos -que podrien necessitar pactar amb el PP-, amb Podem trepitjant-los els talons, uns socialistes en hores baixes i pendents de la inhabilitació del líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi. Està previst que la junta electoral comuniqui avui la decisió sobre el líder abertzale.

stats