Política 25/10/2016

Rajoy accepta l'encàrrec del rei per ser investit aquest dissabte

"Treballaré perquè la legislatura duri 4 anys", afirma. El debat començarà demà dimecres a les 18.00 h i continuarà dijous a les 09.00 h. L'ultima votació serà dissabte

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mariano Rajoy, a la Zarzuela / EFE

MadridEl president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha acceptat aquest dimarts l'encàrrec del rei per sotmetre's a la investidura aquesta setmana, segons ha anunciat ell mateix a la Moncloa, després que el PSOE decidís abstenir-se diumenge. Segons ha anunciat la presidenta del Congrés, l'exministra Ana Pastor, el debat d'investidura començarà demà a les 18.00 h amb el discurs de Rajoy i continuarà l'endemà a le09.00 h amb el torn de rèplica de tota l'oposició. Si no hi ha cap canvi d'última hora, la segona votació, en què té previst abstenir-se el PSOE, serà dissabte. Pastor ha evitat confirmar-ho.

Rajoy ha considerat que hi ha una "oportunitat" de posar fi a un any "infructuós", però ha reconegut que és "perfectament conscient de les dificultats de governar en minoria". El president ha afirmat que Espanya necessita un govern "com més aviat millor" i, tot i que li agradaria tenir una majoria parlamentària "més àmplia", treballarà "des del primer dia" perquè l'executiu sigui "capaç, estable i durador". Rajoy ha afirmat que la seva voluntat és que "la legislatura duri 4 anys", i intentarà arribar acords amb els partits per als pressupostos.

"Sé que compto amb el sentit comú i el suport dels militants del meu partit", ha asseverat el polític popular, que ha considerat que els militants han sabut actuar "amb responsabilitat i mesura", en referència velada a la manifestació que pretén encerclar el Congrés el dia de la investidura que compta amb el suport de Podem.

Reforma de la Constitució

El candidat a la investidura ha admès que "encetem una etapa en què caldrà diàleg", i ha recordat que en el darrer debat d'investidura, a finals d'agost, va oferir per exemple fer un pacte d'educació. Tot i així, ha rebutjat comentar una possible reforma de la Constitució, que alguns portaveus de partits asseguren haver tractat a la seva reunió amb el rei en la segona ronda de consultes que ha conclòs amb l'encàrrec a Rajoy. L'únic que ha explicat és que si decideix prendre la iniciativa en una reforma constitucional primer la comentarà amb aquelles forces de les quals busqui el suport.

Segons el president en funcions, el document del PSOE que planteja reformes com la del finançament autonòmic o la de les pensions és "raonable" i "podrem parlar de moltes coses". "En el que és substancial ja coincidim, com ara la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i el principi d'igualtat dels espanyols", ha assenyalat, abans de qualificar de nou la decisió del partit d'abstenir-se com a "raonable". "Estic disposat a parlar dels temes que uneixen i a aparcar els que ens separen o fer el doble d'esforç perquè ens deixin de separar", ha afegit.

Rajoy també ha afirmat que no té "perfilat" el seu govern i no té "res a dir" fins que no li comuniqui al rei quina és la composició d'aquest executiu, que al PP esperen que tingui pocs canvis.

El president espanyol ja fa dies que treballa en el discurs d'investidura, que pronunciarà demà a la tarda. Ha assenyalat que no diferirà gaire del que ja va pronunciar en el debat fallit de finals d'agost, en què va passar de puntetes pels 150 acords que havia subscrit amb Ciutadans. "Lògicament estic disposat a atendre tots els suggeriments que em plantegin els altres si em semblen sensats", ha incidit amb voluntat de diàleg.

stats