Política 27/06/2017

Rajoy i Rivera dinen junts a la Moncloa amb Catalunya de plat principal

Contraprogramen així la reunió entre Iglesias i Sánchez. El president espanyol i el líder de Cs han acordat començar a negociar els pressupostos del 2018

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Rivera i Rajoy en una reunió a principis d’agost, després que el president en funcions acceptés l’encàrrec del rei.

MadridDreta i Esquerra. PP i Ciutadans; PSOE i Podem. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del partit taronja, Albert Rivera, han volgut aclarir els camins possibles sobre la política d'aliances al Congrés. Només hores després que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es reunissin al Congrés, en una cita en què han acordat buscar unitat d'acció a la cambra baixa, el president del govern espanyol i Rivera han dinat junts durant dues hores a la Moncloa, segons han explicat fonts de Ciutadans i han confirmat des del govern espanyol.

Sánchez i Iglesias acorden buscar unitat d'acció al Congrés

El plat fort de la trobada ha estat el "desafiament sobiranista" a Catalunya, seguit del projecte europeu per avançar cap a uns "Estats Units d'Europa i utilitzar el Brexit com una oportunitat per combatre els nacionalismes i populismes que volen destruir la UE".

El tractat de lliure comerç amb el Canadà també ha estat sobre la taula (CETA), després que el PSOE hagi anunciat a última hora que s'abstindrà en la votació al Congrés. Així com la lluita contra el jihadisme, en què Rivera ha proposat millorar el pacte actual contra el terrorisme a Espanya.

Negociació dels pressupostos del 2018

Però el verdader teló de fons ha estat l'aprovació del sostre de despesa, que es pactarà dijous al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) amb les comunitats autònomes i es portarà ja a un consell de ministres extraordinari el pròxim dilluns. Tot, perquè el Congrés ja intenti aprovar-lo l'11 de juliol. Si és així, suposarà un baló d'oxigen per a un any més per a Mariano Rajoy.

El gran canvi ara és la posició del PSOE, que va avalar-lo el desembre passat a canvi d'apujar el salari mínim. Pedro Sánchez no està disposat a fer-ho ara tan fàcil, i Iglesias ja ho ha erigit com una línia vermella per a qualsevol enteniment. Els de Podem proposen pactar amb els socialistes una proposta alternativa, però Ferraz s'hi mostra reticent.

Des de Ciutadans reclamen al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que torni a abaixar l'IRPF per avalar les dades macroeconòmiques, que obligatòriament s'han d'enviar a Brussel·les. Rivera i Rajoy han acordat així que els equips negociadors de Ciutadans i el govern espanyol comencin a parlar al més aviat possible, malgrat que fonts dels dos partits asseguren que ja fa setmanes que negocien aquest tema.

stats