Política 27/08/2013

El PP veta una interpel·lació a Rajoy sobre el cas Bárcenas perquè "no és d'interès general"

Els populars frenen la intenció socialista d'acabar votant la reprovació del president espanyol al Congrés

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridLa majoria del PP a la mesa del Congrés ha vetat que es pugui interpel·lar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre el cas Bárcenas. Reglament en mà, l'argument del PP és que el tema de la interpel·lació no és "de política general".

Aquest dimarts, el màxim òrgan de govern del Congrés s'ha reunit més d'una hora i mitja per decidir si qualificava una petició del PSOE a l'ordre del dia de la diputació permanent de la tarda -l'òrgan que substitueix el ple en períodes extraordinaris- per convocar un ple ordinari la setmana vinent i interpel·lar a Rajoy sobre les suposades mentides que va dir l'1 d'agost. Llavors, Rajoy, a la seva compareixença parlamentària, va assegurar que quan va arribar a la Moncloa l'extresorer popular Luis Bárcenas ja no estava en el PP, però en realitat, segons s'ha publicat, va seguir cobrant del partit fins al 2012. La intenció del PSOE era demanar la reprovació de Rajoy a la moció que es debatria a conseqüència de la interpel·lació.

La vicepresidenta del Congrés, la popular Celia Villalobos, ha negat que el PP hagi vetat aquest punt per evitar que es debati sobre el cas Bárcenas, ja que hi ha altres punts a l'ordre del dia sobre l'escàndol que afecta el PP. "És rotundament fals", ha insistit.

L'argument de l'exministra de Sanitat és que el reglament del Congrés estableix que les interpel·lacions s'han de centrar en temes de "política general", i, a parer seu, aquest no ho és perquè no consta com a tal a la Constitució.

El PSOE, automàticament, ha anunciat la presentació d'una nova interpel·lació urgent adreçada a tot el govern i sense exposició de motius "sobre les responsabilitats polítiques derivades de les falsedats dites pel president en seu parlamentària en relació amb l'escàndol de finançament il·legal del PP".

CiU s'ha abstingut en la votació del polèmic punt a la mesa del Congrés. El diputat Jordi Jané ha explicat que el reglament no impedeix que es pugui interpel·lar un president del govern, simplement que ell ho pot derivar a un altre membre del seu equip. La seva abstenció es deu -ha explicat- al fet que l'objectiu final del PSOE és reprovar el president, i considera que en aquest cas el mecanisme adequat és la moció de censura.

stats