Política 29/08/2013

Rafael Ribó: "Catalunya té un problema real de malnutrició infantil"

El síndic de greuges demana al Parlament que no es barregi malnutrició amb desnutrició

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha ratificat aquest dijous al Parlament la denúncia sobre la malnutrició infantil, tot i que ha aprofitat la compareixença davant la diputació permanent per aclarir malentesos sobre l'informe que va presentar a principis d'agost. Un informe polèmic sobre el qual, fins avui, el síndic no s'havia tornat a pronunciar.

"Catalunya té un problema real de malnutrició infantil", ha assegurat Ribó a l'inici de la seva intervenció. "No podem barrejar malnutrició amb desnutrició, que si existeix, són casos puntuals", ha afegit. El síndic ha deixat clar, però, que "estem parlant de malnutrició per defecte, no per excés, i malnutrició per defecte bàsicament per raons econòmiques".

Ribó ha assegurat que el seu informe "no pretén demostrar que a Catalunya hi ha malnutrició infantil", ja que considera que "això ja està demostrat", i ha citat les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya. "L'existència de subnutrició, malnutrició o privació alimentària no és la conclusió d'aquest estudi, és el punt de partida", ha detallat.

Pel síndic, el més important és que "hi ha dèficits en les polítiques públiques que caldria corregir". Parlant sobre aquests dèficits, Ribó ha posat l'accent en el que considera dèficits en els ajuts per al menjador escolar, i ha demanat mesures com la unificació dels criteris per a la concessió d'aquests ajuts o el seu pagament a l'inici del curs escolar.

Sobre els casos puntuals de desnutrició, el síndic ha assegurat que aquesta qüestió no era central en el seu informe, i que l'havia citat arran d'un informe de la vicepresidenta del Govern. Ribó ha acabat amb una petició als diputats: "Demanaria que fossin capaços d'elaborar solucions, que és el que espera la gent, no que ens tirem els trastos pel cap".

stats