Política 28/07/2016

Sánchez empeny Rajoy a anar ja a la investidura i no s'autodescarta per al futur

Després de veure Felip VI, el líder socialista anima els populars a pactar amb el PDC "després que s'hagi aixecat el cordó sanitari". Iglesias dóna gairebé per morta la possibilitat d'un govern d'esquerres pel que ha passat a Catalunya i Rivera implora un acord al PP i el PSOE "perquè la gent n'està tipa i amb raó"

Ferran Casas
3 min
El rei Felip VI i Pedro Sánchez

MadridDia decisiu en la ronda de contactes del rei per desbloquejar o no la investidura de Mariano Rajoy, guanyador de les eleccions del 26 de juny. Felip VI ha rebut aquest dijous Albert Rivera, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez. A la tarda rebrà el mateix Rajoy i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per traslladar-los les seves conclusions. La situació segueix enrocada. Si Rajoy declina ser investit per falta de suports s'entrarà, segons Iglesias, en una situació de "bloqueig sense precedents".

Pedro Sánchez ha reiterat la seva disposició a votar no a Rajoy, però creu que encara que no tingui els vots és "fonamental" que es presenti a la investidura. "No és tan important el resultat de la investidura com que s'hi sotmeti per posar en marxa el rellotge de la democràcia", ha dit, alimentant la possibilitat que si Rajoy fracassa sigui ell qui faci el pas malgrat les dificultats. El líder del PSOE ha estat, però, calculadament ambigu sobre els seus plans i s'ha limitat a repetir una i altra vegada que Rajoy ha de fer el pas.

Sánchez ha insistit que Rajoy no s'ha d'entendre amb el PSOE, sinó amb els seus "aliats naturals" de C's, PDC i PNB. En relació amb els independentistes s'ha felicitat que s'hagi aixecat "el cordó sanitari" i ha indicat que l'acord és important per resoldre la situació a Catalunya, malgrat que ell i el PSOE al seu dia va rebutjar taxativament qualsevol pacte. Segons el líder del PSOE, si poden pactar les meses i els grups parlamentaris també ho haurien de poder fer amb el govern. Ha explicat que seria molt positiu que "les dretes catalanes [PDC] i les madrilenyes [PP] s'entenguessin".

Podem veu lluny un canvi

Iglesias ha dit a Felip VI que no votarà el PP i que la seva opció és un govern d'esquerres entre el PSOE i Podem amb suports puntuals d'ERC i el PDC. Ha admès, però, que aquesta alternativa és cada cop menys viable "perquè la situació a Catalunya i la votació de la mesa del Congrés complica molt que el PSOE vulgui res". El líder de Podem ha afirmat que amb Xavier Domènech presidint la mesa "hi hauria hagut diàleg entre els dos parlaments". Iglesias ha argumentat que amb els diputats sobiranistes a Madrid "fent de delegats de la Generalitat" és "molt difícil" que Sánchez canviï. El líder de Podem ha afirmat, de fet, que el rei està "incòmode" per la situació.

Iglesias ha descartat altres escenaris alternatius a la gran coalició o el govern d'esquerres, com ara un executiu del PSOE amb Podem i C's –"les nostres bases el van rebutjar i ells també van dir que no"–, un del PSOE en minoria –"seria una bogeria governar amb 85 escons"– o una abstenció mancomunada –"que cadascú es pagui el seu"–. Ha pronosticat que abans d'acabar en unes terceres eleccions segurament C's passarà de l'abstenció al sí i el PSOE cedirà i s'abstindrà.

Rivera votaria sí sense Rajoy i amb el PSOE

El líder dels liberals ha demanat al PP i el PSOE que s'esforcin en la negociació, "perquè la gent n'està tipa i amb raó", i els ha cridat a seguir el seu exemple, ja que d'entrada ha ofert l'abstenció. En qualsevol cas ell espera que el rei encarregui aquesta tarda a Rajoy que intenti ser investit.

Rivera ha explicat que les seves dues propostes per no repetir les eleccions són "un govern constitucionalista fort" presidit per algú que no sigui Rajoy i amb la participació del PP, el PSOE i C's per afrontar les reformes necessàries, entre les quals, la de la Constitució, davant desafiaments "com el sobiranisme o la corrupció". De fet, el tema català ha estat damunt la taula en l'entrevista entre el líder de C's i el rei. Rivera s'ha mostrat "afectat" per la votació de dimecres i ha dit que espera que es prenguin mesures "contra qui no compleix la llei". Tornant a la investidura, ha afirmat que el problema de la solució "ideal" és que "si Rajoy ho fia tot a la seva cadira i Sánchez a no votar mai el PP, no hi ha res a fer".

L’altra via, menys desitjable però igualment operativa, és que Rajoy es presenti i C's i el PSOE s'abstinguin "de forma constructiva". En tot cas, si el PSOE no vota sí, ell tampoc ho farà, ha assegurat Rivera.

stats