Política 24/06/2016

Puigdemont, sobre el Brexit: "S'ha demostrat que el 52% és suficient per prendre decisions"

El president de la Generalitat recorda que no ha votat el conjunt d'Europa i critica que els dirigents europeus "menyspreïn" les realitats polítiques

Ara
4 min
El president Puigdemont, durant la declaració institucional de condol per la mort de Muriel Casals / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una breu declaració institucional per reaccionar a la decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea. Des de la delegació de la Generalitat a Girona ha afirmat que "s'ha demostrat que el percentatge és suficient per prendre decisions", en relació amb un eventual referèndum sobre la independència de Catalunya, que es podria guanyar per un 50+1% dels vots. A més, ha afegit, sorneguer, que el Regne Unit ha pres la decisió "sense que el conjunt de la UE hagi votat", en referència a aquelles veus que, en cas de fer un referèndum sobre la independència, s'ha de fer a tot el territori espanyol.

Puigdemont ha dit que Catalunya treballarà per evitar que creixi la desafecció europea, la xenofòbia i els populismes. "Cal reforçar la voluntat de Catalunya per a contribuir, com a estat independent, en una UE que reconnecti amb els seus ciutadans", ha afegit.

Un missatge de suport a Escòcia

El cap de l'executiu català ha entonat un discurs molt crític amb l'establishment europeu. Ha acusat els dirigents de "menysprear" les realitats que hi ha al continent –en una relació implícita al procés sobiranista– i de ser "poc sensibles a aquesta diversitat". També ha indicat que Europa no ha estat sensible "al patiment de les classes mitjanes i populars", que han vist el projecte europeu com un projecte d'elit i no dirigit a la ciutadania.

El president català ha enviat un missatge de suport a Escòcia, que ha votat romandre a la UE. "Haurien votat mantenir-s'hi si haguessin estat un país independent", han dit.

Una notícia que marca la campanya

El resultat del Brexit ha marcat també l'últim dia de la campanya electoral i ha centrat els missatges dels candidats. Un d'ells, el cap de llista de Ciutadans per Barcelona, Juan Carlos Girauta, que des de la Barceloneta ha carregat amb duresa contra el primer ministre britànic, David Cameron, al qual ha titllat de "piròman, irresponsable i incompetent".

Segons Girauta, les conseqüències del referèndum demostren que "des de l'estupidesa es pot fer molt mal al teu país i als altres", i ha acusat el dirigent conservador d'haver posat en risc la UE per interessos partidistes. El dirigent de Ciutadans ha aprofitat també per criticar el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a qui ha posat com a exemple de "l'immobilisme" que ha facilitat l'auge dels "populistes" a Europa. "Rajoy és l'antilíder", ha afirmat.

Els 'comuns' criden a accelerar el canvi

Els 'comuns' lamenten el resultat del referèndum britànic, però alerten que ara és moment no de lamentar-se, sinó de posar-se a construir un "nou projecte per a Europa" i promoure més que mai el canvi en el govern d'Espanya. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha titllat d'"irresponsables" els dirigents del PSOE per posar "el Brexit com a excusa per justificar la gran coalició" i ha alertat que justament perquè els socialistes han deixat de fer polítiques d'esquerres i s'han apuntat al discurs de la "por i de l'amenaça" han anat creixent a Europa "moviments neofeixistes".

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha alertat que "l'Europa de la 'troica' i de l'austericidi està en crisi" i que ara cal obrir un procés de reflexió per reconstruir el projecte europeu. També ha carregat contra les declaracions del ministre José Manuel García Margallo en què demanava que Gibraltar torni a ser espanyol o del líder del PSOE, Pedro Sánchez, assenyalant que tot és culpa de la celebració d'un referèndum. "Aquestes afirmacions expliquen la crisi de lideratge que té Europa en aquests moments", ha sentenciat.

Rufián enveja els referèndums de Gran Bretanya i que Cameron dimiteixi

Al seu torn, el cap de llista d’ERC al 26-J, Gabriel Rufián, ha assegurat que sent "enveja" perquè "un polític de dretes" com David Cameron hagi posat les urnes dos cops, primer en el referèndum a Escòcia i després pel Brexit. "És una bona notícia per als demòcrates i un fracàs per a la Unió Europea, que té molt a millorar", ha afirmat sobre el resultat del referèndum. En aquest sentit, el republicà ha recordat també que Cameron ha anunciat la seva dimissió "per haver perdut un referèndum per un 2%", mentre que el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, "ha conspirat de forma miserable contra tot un poble i diu que aquí no ha passat res".

En una visita a Valls, Rufián ha recordat que hi ha hagut una "campanya ultranacionalista de dretes i fins i tot amb discurs xenòfob" que ha pogut influir que els britànics hagin votat a favor del Brexit. Amb tot, ha apuntat que hi ha hagut "un vot de càstig" per les polítiques europees sobre els refugiats. Pel cap de llista d'ERC al 26-J, serà interessant veure en quina situació queda Escòcia, "amb una vocació europeista innegable", i saber si demanaran tornar a votar. Amb tot, Rufián ha assenyalat que cal "saber aprofitar l'enorme pragmatisme de la UE per saber què pot passar també a la futura República Catalana" i "treure dramatisme" a l'assumpte.

Iceta creu que el Brexit pot afavorir el PSOE

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l'eurodiputat socialista Javi López també han valorat el referèndum britànic sobre la sortida de la Unió Europea i han coincidit a dir que era una "mala notícia" per als anglesos i també per a la construcció europea. Així, han demanat que les institucions comunitàries tinguin en compte que cal un canvi, basat en els drets socials i la regeneració democràtica, perquè els europeus vulguin més Europa.

Com pot afectar el Brexit a les eleccions de diumenge? Segons Iceta, en moments així, d'"inestabilitat" i de caiguda de borses, els ciutadans tenen la "necessitat de seguretat" i "idees clares", cosa que creu que sí que ofereix el PSOE.

D'altra banda, també ha establert paral·lelismes entre els defensors del Brexit i els independentistes. "Els arguments s'assemblen", ha dit, afegint que són discursos d'"aïllament" i en contra dels processos d'integració.

stats