Política 15/09/2017

Puigdemont denuncia un estat d’excepció encobert

El president compara les accions de la Guàrdia Civil amb l’època franquista

Núria Orriols
3 min
El president, Carles Puigdemont, en l’acte del PDECat a Badalona.

Badalona“Un estat d’excepció encobert”. Així va descriure la situació política el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ahir al vespre en un míting a Badalona després que la Guàrdia Civil escorcollés quatre impremtes més, notifiqués als mitjans de comunicació que no poden difondre la publicitat institucional de l’1-O, i Correus interceptés material de la consulta i revistes pro referèndum. En el primer acte del sí del Partit Demòcrata (PDECat), al Teatre Principal de la ciutat badalonina, el president es va mostrar enervat per les darreres accions de l’Estat i va afirmar que la Moncloa “ha perdut el nord” adoptant aquestes mesures per aturar les urnes. Va condemnar la “retallada de drets i llibertats” per darrere, amb mesures pròpies de la “censura prèvia i la llei Fraga”, i va assegurar que Rajoy no s’atreveix a “decretar oficialment” l’estat d’excepció per “vergonya”.

Puigdemont va ser dur i va centrar el discurs a carregar contra el govern espanyol. Va elevar el to a l’hora de referir-se al president Mariano Rajoy, que va considerar responsable de la situació actual. “Rajoy té un problema que es diu Rajoy, que es diu PP i sistema polític espanyol”, va ironitzar davant un públic entregat. El president de la Generalitat va fer èmfasi en les reaccions internacionals respecte al que està passant a Catalunya i va dir que Rajoy s’hauria de “posar vermell”. Es va referir, especialment, a la carta oberta que disset diputats del Parlament danès, de set grups polítics diferents, van enviar al govern espanyol reclamant diàleg per resoldre la situació i criticant les “accions repressives”. Va demanar a Rajoy que reflexioni i no presumeixi de tenir “el món” al costat.

La dicotomia de l’1-O

El president de la Generalitat va mostrar la seva cara més distesa, entre crits de “votarem” i democràcia”, i va fer una intervenció en què va combinar la ironia i la indignació. El cap de l’executiu -acusat de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics- va presentar l’1-O com una dicotomia entre “l’oportunitat” de canviar les coses o reforçar Rajoy, que ahir a Barcelona va demanar que no l’obliguin a arribar “on no volem arribar”. I va insistir: es tracta d’escollir entre “l’Espanya en blanc i negre del No-Do” o bé donar suport a la “democràcia”. Així, va animar la ciutadania a votar amb normalitat.

Un dels moments més vehements de Puigdemont durant l’acte va ser quan es va referir als recursos que ha esmerçat el govern espanyol per aturar els preparatius de la votació. “El govern espanyol -va dir- prefereix perseguir paperetes, cartells i a tots nosaltres” en lloc de centrar-se en la seguretat. “Ens han penjat la llufa de colpistes i som objecte de persecució prioritària per les forces d’ordre”, va afirmar.

A Puigdemont el va precedir l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, una de les úniques alcaldies que té el Partit Demòcrata a l’àrea metropolitana. A banda de secundar la idea de l’estat d’excepció encobert, Casals també va treure pit pel paper del PDECat en el Procés i va assegurar que això no va d’independència, sinó de defensa de la democràcia, en vista de tots els investigats -entre els quals, més de 700 alcaldes- per col·laborar amb l’1-O.

A quinze dies de la votació, el president manté que la ciutadania votarà i Madrid insisteix que això no passarà. La partida està en joc.

stats