Política 19/10/2017

Puigdemont subratlla que el Parlament no va votar la DUI però avisa Rajoy que ho farà si no hi ha diàleg

El president avisa que l'aplicació del 155 indicaria que el govern espanyol no vol parlar

Gerard Pruna / Laia Vicens
3 min
Carles Puigdemont: “Hem de mirar que el que aconseguim l’1-O no ho perdem després l’endemà”

BarcelonaSegona ronda de l'intercanvi de cartes entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Apurant el termini previst, el Govern ha fet pública la carta pocs minuts abans de les 10 del matí, una carta en què el president català admet que la declaració d'independència no es va votar al Parlament i està suspesa, però avisa Rajoy que "si persisteix a impedir el diàleg" el Parlament declararà la independència.

A la carta, i com ja va fer dilluns en la primera comunicació, Puigdemont no ha respost de manera concreta a la principal pregunta que li formulava l'executiu espanyol per decidir si aplica o no el 155. Tanmateix, sí que ha sigut més explícit a l'hora d'explicar com va anar la sessió del dimarts 10 d'octubre al Parlament. Així, afirma que l'1-O "el poble de Catalunya va decidir la independència" i que ell va proposar deixar en suspensió els efectes d'aquell mandat popular per tal d'afavorir el diàleg.

En l'últim paràgraf, a més, avisa que si el govern espanyol "persisteix a impedir el diàleg i continua amb la repressió, el Parlament procedirà, si ho considera oportú, a votar la declaració formal d'independència que no va votar el dia 10 d'octubre", un pas que tot apunta que serà el següent a fer, ja que la Moncloa ja ha comunicat que considera que Puigdemont no ha respost el requeriment i, per tant, dissabte reunirà el consell de ministres extraordinari previ a demanar autorització al Senat per aplicar el 155.

Puigdemont remarca a la carta que la suspensió del mandat sorgit de l'1-O buscava propiciar un diàleg que institucions i dirigents polítics i socials europeus han reclamat tant al president de la Generalitat com al del govern espanyol. En aquesta línia, Puigdemont lamenta que Rajoy encara no hagi respost a la petició de reunió que li va fer en la carta de dilluns, així com que tampoc s'ha revertit la repressió. "Al contrari, s'ha incrementat i ha comportat l'entrada a presó dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural", lamenta el president.

Després que el govern espanyol hagi intentat posar sobre les espatlles de Puigdemont la responsabilitat de si s'aplicarà o no el 155 -avisant que si admetia que no s'havia declarat la independència no hi hauria suspensió de l'autonomia-, Puigdemont apunta en aquesta ocasió que "la decisió d'aplicar el 155 correspon al govern espanyol" prèvia autorització de l'Estat. I afegeix: "Malgrat tots els nostres esforços i la nostra voluntat de diàleg, que l'única resposta sigui la suspensió de l'autonomia indica que no s'és conscient del problema i que no es vol parlar".

Tancant els serrells del 155

Després d’unes quantes setmanes de reunions, el PP i el PSOE han pactat tots els serrells i l’abast de la mesura. I després l’han obert a Ciutadans. Mariano Rajoy es va reunir ahir amb Albert Rivera per rebre el seu vistiplau, l’endemà de trobar-se amb Pedro Sánchez. Els dos grans partits espanyols, per damunt de tot, no volen traslladar la “imatge errònia” que s’està anul·lant l’autonomia, i defensen que el 155 suposarà activar “les mesures necessàries per tornar al marc original de l’Estatut”, en paraules d’un alt membre de l’executiu espanyol.

En cas d'aplicar el 155, la reacció del sobiranisme serà apujar l’aposta: declarar la independència al Parlament. I és que la carta de Puigdemont arriba en un moment d'especial tensió política, després de l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium i després que el consell nacional del PDECat hagi demanat al president "aixecar la suspensió" de la declaració d'independència en cas que l'Estat rebutgi l'oferta de diàleg i apliqui la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Amb aquesta decisió ja són tots els partits independentistes del Parlament (PDECat, ERC, CUP i Demòcrates) els que han demanat al president que declari la independència si tots els ponts amb Madrid fracassen.

A més, cal tenir en compte un altre factor: ahir va transcendir que el govern espanyol podria no aplicar el 155 si Puigdemont convoca unes noves eleccions al Parlament. Però tots els partits sobiranistes rebutgen per ara aquest escenari perquè consideren que seria menysprear el resultat del referèndum. Per això, si després de la carta d'avui l'Estat aplica el 155, tal com està previst, Junts pel Sí i la CUP podrien reactivar el ple del Parlament i convocar-lo de seguida, encara que sigui en cap de setmana.

Els terminis de l’aplicació -primer el govern espanyol ha de determinar quines mesures concretes pren i després portar-les al Senat- permeten als partits fer la DUI abans que el govern espanyol hagi pres el control efectiu de les institucions catalanes. El pla del Govern, com va explicar Carles Puigdemont als consellers nacionals del PDECat, és fer el ple de proclamació abans que el Senat aprovi les mesures per aplicar el 155. “Si cal, farem els dos plens a la vegada”, va arribar a dir Puigdemont davant dels quadres del seu partit.

La segona carta de Puigdemont a Rajoy pel 155
stats