Política 23/10/2017

Puente assegura que la posició del PSC sobre el 155 "és clara i coincideix amb la del PSOE"

El portaveu socialista manté que la intervenció ha de ser "el més breu i mínima necessària"

Ot Serra
2 min
El portaveu del PSOE, Óscar Puente, en roda de premsa a Ferraz

MadridCom si res no hagués passat, el PSOE es mostra convençut que no hi ha problemes amb el PSC en l'aplicació del 155 i que la seva posició és "clara" i "coincident". Amb la dimissió de Núria Parlon de l'executiva de Ferraz, que el partit espera que no provoqui altres sortides, el portaveu, Óscar Puente, ha manifestat que tant els socialistes espanyols com els catalans són "plurals" i que entra dins la normalitat que hi hagi diversitat d'opinions. "La posició del PSC és difícil i complicada", ha reconegut Puente, que ha posat en valor que els "únics alcaldes que han aguantat el tipus han estat els del PSC", en relació amb el "setge dels independentistes".

Tot i això, Puente ha deixat clar que totes les mesures que el govern espanyol va anunciar dissabte han estat consensuades amb el PSOE, alhora que també ho han estat amb el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

Puente ha deixat clar que el 155 continuarà endavant si Carles Puigdemont no fa marxa enrere i no aparca la declaració unilateral d'independència, ni tan sols si resulta simbòlica i convoca eleccions. "Ni DUI 'light', ni 'soft', ni verbal, ni escrita", ha continuat el portaveu socialista en roda de premsa a la seu del partit. Malgrat que ha reiterat el seu suport a la mesura, que es pot allargar 'sine die' si així ho aprova el Senat, Puente ha demanat que sigui "el més breu possible" i que la intervenció sigui "la mínima necessària". Al seu parer, el cessament del Govern en ple, la potestat de dissoldre el Parlament i d'obrir vies penals contra els funcionaris que no obeeixin les noves instruccions, entre d'altres accions, és compatible amb les peticions del PSOE.

"No estem fent salts d'alegria"

Puente no ha amagat, però, la incomoditat d'haver de donar suport a l'aplicació del 155 a Catalunya, que ha admès que és "cruent" i "dur". "No estem en un 155 fent salts d'alegria ni per gust", ha reconegut el portaveu, però l'ha defensat com a "últim recurs" que l'estat de dret "concedeix a la societat per posar ordre i sentit comú en una situació caòtica". D'alguna manera, Puente també s'ha mostrat escèptic amb la viabilitat de la seva aplicació. "Ens donarem un marge de confiança, aviam si es pot aplicar", ha subratllat.

Tal com ja va assegurar la secretària d'Igualtat, Carmen Calvo, divendres passat, els socialistes aposten perquè les eleccions a Catalunya es convoquin al gener, i Puente ha subratllat que el seu partit estarà "vigilant" el desplegament del 155. A més, ha defensat que el tràmit al Senat de l'aprovació del precepte "ha de servir", però no ha aclarit si els seus representants a la comissió presentaran esmenes. En relació amb l'absència de Montilla en el grup de treball específic, Puente ha assenyalat que n'ha quedat fora com molts altres senadors socialistes i no per cap motiu concret.

stats