DRET A DECIDIR
Política 11/08/2013

Pols entre CDC i Unió per la Diada

Els convergents es "bolcaran" en la cadena humana, mentre que Duran se'n desmarca i crida al consens

Clàudia Dinarès
3 min

BarcelonaQueda tot just un mes perquè Catalunya visqui una altra mobilització ciutadana que es preveu massiva a favor de la independència, amb motiu de la diada nacional de l'Onze de Setembre. Mentre en diferents punts del país els organitzadors de la cadena humana sobiranista assajaven l'anomenada Via Catalana cap a la Independència -que creuarà de nord a sud el país-, ahir Convergència es desmarcava dels recels mostrats pels seus socis d'Unió i prometia "bolcar-s'hi" perquè la iniciativa sigui un èxit.

Així ho va prometre el vicesecretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, que va donar per fet que els membres del Govern també participaran en la iniciativa. La militància serà cridada a participar en aquest esdeveniment en diferents trams i el partit fins i tot posarà a disposició de l'organització autocars plens de militants i simpatitzants per anar a aquells punts en què costi donar continuïtat a la cadena humana, segons va explicar Corominas a l'agència Efe. La direcció convergent s'ha posat a disposició de l'entitat organitzadora, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), perquè determini els llocs del recorregut on convé situar-se perquè la cadena sigui un èxit.

La previsió és que els diputats de CiU que no participin en els trams dels seus respectius municipis se sumin a la cadena humana al seu pas pel Parlament, al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Membres del Govern i de l'equip municipal de Barcelona estaran a la plaça de Sant Jaume, per on també passarà la Via Catalana, que ja té més de 300.000 inscrits, tot i que en algunes zones poc poblades dels prop de 400 quilòmetres de traçat encara no tenen garantida la participació de la gent.

Duran apel·la al consens

La declaració d'intencions de CDC xoca amb els recels dels seus socis de federació. El secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va demanar per carta aquesta setmana a l'ANC que la cadena humana sigui per reivindicar el dret a decidir i no la independència, per així eixamplar la base de suport a la iniciativa. Justament ahir el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va insistir que, de cara a la Diada, cal "el màxim consens social possible" entre institucions i forces socials i polítiques.

Pelegrí va endur-se un cop de porta de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que va deixar clar que la Via Catalana és un esdeveniment per reivindicar la independència i seria "un pas enrere" canviar el lema per un que faci referència tan sols al dret a decidir. Duran, que està de visita privada al Paraguai, on s'ha reunit amb el president electe del país, Horacio Cartes, considera, en canvi, que "el que ha de constituir-se és un moviment interclassista, interpartidista i ampli". I la bandera del dret a decidir, a parer seu, seria en aquest cas més integradora.

"Davant l'assimilisme espanyol d'arrel castellana i la proposta -que no comparteixo però veig legítima- d'independència, cal trobar una solució intermèdia i de concòrdia, que sigui justa i eficaç per a Catalunya", va dir Duran a l'agència Efe. També va al·ludir als ajustos que farà el Govern, obligat pels límits de dèficit fixats per l'Estat. Després de dir que a Catalunya no hi ha "la cultura del subsidi com en altres parts d'Espanya, però sí la de la subvenció", va apostar per "propiciar el seu final mitjançant mesures de suport al mecenatge" social, cultural i esportiu.

Així com l'any passat el suport de CDC a la marxa independentista de la Diada contrastava amb els recels d'Unió, aquest any tot fa pensar que les discrepàncies per la cadena humana seguiran el mateix guió.

stats