Política 25/11/2015

Podem matisa el seu programa i inclou el compromís explícit amb un referèndum a Catalunya

"Serà un tema central de la campanya i calia fer un esforç extra perquè a ningú li cabés cap dubte", aclareix Errejón

Roger Tugas / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Iñigo Errejón va presentar ahir la campanya electoral de Podem, que segons va explicar no l’han encarregada a cap agència de publicitat o estudi d’imatge.

Barcelona / MadridPodem ha modificat el programa que va presentar dilluns per incloure-hi un compromís explícit amb un referèndum a Catalunya. En el programa penjat a la seva web aquest dimecres ja es pot llegir un compromís clar amb el referèndum: "Promourem la convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgen establir amb Espanya".

Podem respon així a les crítiques que havia generat l'ambigu redactat inicial que parlava del dret dels governs autonòmics a convocar consultes sobre l'encaix territorial, i que havien portat fins i tot l'exsecretària general del partit a Catalunya Gemma Ubasart a reconèixer a Twitter que "el redactat podria ser millor".

En la presentació del programa, el número 2 del partit, Iñigo Errejón, va assegurar que volen que l’Estat autoritzi immediatament una consulta amb l’article 92 de la Constitució i que, tot i no ser un referèndum, sí que seria “vinculant políticament”.

Aquest dimecres, també en roda de premsa, ha assegurat que el seu compromís sempre ha estat "nítid" i "cristal·lí" amb un referèndum amb garanties a Catalunya i que per això dimarts, juntament amb En Comú Podem, van decidir matisar el text. "Serà un tema central de la campanya i calia fer un esforç extra perquè ningú en tingués cap dubte", ha dit, i ha assenyalat que ahir va dinar amb Xavier Doménech, cap de llista d'En Comú Podem, a Barcelona.

Aval de Colau

Des de Barcelona, el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha atribuït els dubtes que s'han generat en les darreres hores a "interessos electorals" d'altres formacions polítiques. "El compromís ja era claríssim. Que aquests dies s'hagi posat en dubte indica el nerviosisme electoral de certs sectors", ha opinat.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau –que tanca simbòlicament la llista–, ha assegurat que no tenen "cap dubte del compromís de Podem amb el dret a un referèndum vinculant". "Podem ha deixat clarament explicitat el seu compromís unívoc amb el dret a decidir, amb el dret a un referèndum a Catalunya", ha remarcat, i ha afegit que és l'"única candidatura amb possibilitats de guanyar" que té aquest compromís.

Un "problema lingüístic"

Errejón ha criticat que s'hagi "generat especulació sobre la literalitat" de la frase redactada sobre el dret a decidir i ha afirmat que per això han accedit finalment a afegir la paraula "talismà": 'referèndum'. "Si era un problema lingüístic ara ho posarem més difícil a qui ho vulgui malinterpretar", ha afegit, i ha recordat que "l'aspirant" a president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat això per assegurar que cap partit espanyol està compromès amb el dret a decidir. "Això és el que a ell li agradaria davant d'una campanya que no pinta bé per a Convergència, que només existís l'Espanya d'Aznar", ha dit.

Canvis en el text

La modificació s'ha fet a contrarellotge i, de fet, durant la roda de premsa d'Errejón encara no s'havia inclòs el nou redactat en el programa en PDF que tenen penjat a la seva web. És més, el paràgraf s'ha afegit inicialment al final i després s'ha destacat com a segon paràgraf del punt 277 del programa. Així ha quedat finalment el text:

El punt del programa electoral modificat, sobre el dret a decidir. PODEM

Un discurs volàtil

Podem va obviar en el seu programa marc autonòmic el dret a decidir, al·legant que era una mesura que calia encaixar-la en el programa de les generals. Durant la campanya per al 27-S, Pablo Iglesias va evitar mullar-se a fons en un referèndum, però després dels tímids resultats de Catalunya Sí que es Pot va canviar radicalment el seu discurs.

El programa definitiu de Podem en PDF sense l'afegitó sobre el referèndum
stats