Política 24/05/2016

El Parlament proposa que els diputats no puguin acceptar regals que superin els 150 euros

La cambra catalana impulsa un codi de conducta que haurà de ser debatut a la comissió de reglament

Ara
1 min
La Mesa del Parlament ha admès a tràmit la moció de la CUP

BarcelonaEls diputats del Parlament podran acceptar regals sempre i quan no superin els 150 euros. Aquesta és la proposta que inclou el codi de conducta per a parlamentaris que la mesa de la cambra catalana ha impulsat aquest dimarts i que els grups podran esmenar durant el seu tràmit parlamentari abans no s'aprovi una versió definitiva en la comissió del reglament.

L'encarregada de presentar la proposta ha estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que en roda de premsa ha celebrat que el codi de conducta suposi "un pas endavant per fer un Parlament més obert, més transparent i més exigent amb la tasca dels diputats". Forcadell ha apostat perquè el Parlament tingui "les parets de vidre" i que els seus diputats "actuïn sempre tenint en compte l'interès públic, amb honestedat, transparència, integritat, retiment de comptes i actitud exemplar".

Més enllà de la limitació dels regals, els parlamentaris hauran de fer públiques les seves reunions, especialment amb grups d'interès, i hauran de fer una declaració d'interessos econòmics. Es preveuen també sancions en cas d'incompliment, que poden arribar a la inhabilitació pels casos més extrems. Els grups poden esmenar aquesta proposta, que haurà de ser aprovat en la comissió del reglament.

En aquest sentit, la proposta que ha aprovat la mesa regula el conflicte d'interessos en l'exercici del càrrec dels diputats, que hauran de fer una declaració econòmica i publicar-la. El codi inclou un règim sancionador per als diputats que no el compleixin. Els parlamentaris hauran d'informar de les reunions que mantinguin i s'està elaborant un registre de grups d'interès en aquest sentit.

stats