CAS NÓOS
Política 25/06/2013

Els ducs de Palma pagaven despeses familiars amb Aizoon

L'empresa de tots dos va facturar 2,5 milions a la trama Nóos

Enric Borràs Abelló
2 min
Les despeses que Cristina i Iñaki feien facturar a Aizoon són difícilment atribuïbles a les d'una empresa.

Palma.Els ducs de Palma, Iñaki Urdangarin i Cristina de Borbó, feien servir l'empresa que tenen a mitges per pagar tota mena de despeses familiars. Així ho indica un dels annexos dels darrers informes que l'Agència ha lliurat al jutge José Castro en el marc de la instrucció del cas Nóos.

Lloguer d'empreses d'animació infantil, productes higiènics, guants, cascs, regals, nits d'hotel, viatges als Estats Units i a París, rellotges, les quotes de l'associació d'antics alumnes d'ESADE d'Urdangarin, mobiliari escolar infantil, factures de floristeries, bars, cafès i restaurants, espectacles de l'especialista en bombolles de sabó Pep Bou, sessions de coaching per a la infanta i el seu marit, catifes, selecció de personal per a "servei domèstic", estufes i tendals per a jardins, vins... Tots aquests conceptes consten entre les taules detallades d'Hisenda sobre les despeses d'Aizoon, l'empresa que va cobrar 2.586.008 euros entre els anys 2004 i 2008 de la xarxa de societats que formaven la trama Nóos.

Moltes de les despeses que consten com a fetes per l'empresa dels ducs de Palma són molt difícils de justificar per una empresa, com una línia d'ADSL per a la qual es va contractar "un servei per a la protecció del contingut inapropiat d'internet" pensat per a infants, tal com fa constar Hisenda. O com els 7.260 euros que es varen pagar a un hotel italià i que consten amb el concepte "viatge Roma Julita". Podria correspondre's a Julita Cuquerella, l'assistent personal del duc de Palma. I tot això, sense comptar els prop de 290.000 euros en mobles, electrodomèstics i decoració. Una despesa probablament massa alta per als pisos que els ducs havien comprat i llogaven a través d'Aizoon.

Buidatge

Tota aquesta gran quantitat de pagaments diferents fa ben difícil pensar que la infanta Cristina no sabia que una bona part de les despeses familiars es pagaven a través de l'empresa que tenien tots dos a mitges i que, al seu torn, facturava a l'Institut Nóos i les empreses de la trama amb una sèrie de creuaments de factures que l'Agència Tributària ha identificat i detallat en diagrames que consten als informes. A més a més, cal tenir en compte que si bé la seu d'Aizoon va ser al mateix palauet dels ducs, a Pedralbes, varen fer que l'empresa els pagàs a ells un lloguer anual que rondava els 15.000 euros durant els anys 2006, 2007 i 2008. La infanta i Urdangarin, cada un per la seva banda, rebia la meitat d'aquest "lloguer".

S'ha de considerar que -segons la tesi de la mateixa Agència Tributària, que comparteix amb la fiscalia- Urdangarin i el seu exsoci, Diego Torres, varen cobrar un 90% dels beneficis que va aconseguir la teranyina societària ordida al voltant de l'Institut Nóos entre els anys 2004 i 2008; 6.607.454 euros entre tots dos d'un total de 7.295.693 euros. La major part d'aquests doblers no els cobraven a través de sous, sinó per via de les empreses que tenen tots dos i que, alhora, facturaven a l'Institut. Era la manera d'apoderar-se dels doblers, tenint en compte que Nóos era una associació i, per tant, no podia tenir beneficis ni repartir-los entre els socis.

stats