CANVI DE CICLE
Política 24/06/2013

El Pacte pel Dret a Decidir fa trontollar la treva al PSC

Navarro exigeix als crítics que no tensin més l'ambient

Sara González
2 min

BarcelonaLa treva que van acordar a principis d'any la cúpula del PSC i els dirigents crítics passarà a l'executiva de demà una autèntica prova de foc. La decisió del nucli dur de no ser al Pacte Nacional pel Dret a Decidir pot reobrir una escletxa que en els últims mesos s'havia anat apedaçant. Els crítics arribaran a la reunió de la direcció amb una estratègia conjunta per capgirar la situació, però Pere Navarro i el seu entorn no preveuen rendir-se. "Els crítics saben que no poden tensar més la corda perquè la direcció ja no podria fer més els ulls grossos", avisa un alt càrrec del partit. Si l'exclusió del Pacte es manté, el corrent crític Avancem donarà resposta a l'assemblea que celebrarà a Girona el 13 de juliol.

Després que el 23 de gener cinc diputats díscols del PSC es neguessin a votar en contra de la declaració de sobirania i obrissin una de les pitjors crisis que ha patit el partit, Navarro va aconseguir refredar l'ambient i els crítics van fixar com a data límit l'estiu per veure si el partit podia reconduir la situació. La data límit s'apropa i ho fa amb el compromís del partit de formar part de la comissió parlamentària per la consulta que es constituirà aviat però amb la negativa de ser al Pacte amb entitats com ara UGT, les cases regionals, les patronals o associacions de veïns. "Entre les entitats que en formen part hi ha aliats naturals del PSC", alerten dirigents crítics. Però Navarro no vol afegir tensions al complicat procés per pactar la reforma constitucional federal amb el PSOE que es ratificarà a Granada el 6 de juliol.

Parar els peus a la "minoria"

Un dirigent de la cúpula avisa que l'executiva "no transigirà més davant la minoria" i confia que els crítics "vagin més amb compte" que en altres executives per no trepitjar ulls de poll. Afegeix que "saben que són minoria" i que són "conscients" que fora del partit no tenen opcions.

"Podem ser minoria al partit, però estem convençuts que el nostre sentiment és majoritari al país", repliquen des d'Avancem. Davant d'aquesta situació, els membres d'aquest corrent, liderat pel diputat Joan Ignasi Elena, que formen part de la direcció i d'altres que estan a la seva òrbita -uns vuit dirigents-, defensaran demà que "el pacte amb Espanya és important, però que primer hi ha el de Catalunya" i, en aquest sentit, insten a tenir present que el PSC "és sobirà".

Els últims dies han incrementat els contactes amb la cúpula perquè reconsideri la decisió. "Insistirem fins al final, no tirarem la tovallola", avisen. Afegeixen, a més, que l'exclusió del Pacte suposaria "abanonar el catalanisme". Però si, malgrat els esforços, el PSC es nega a ser-hi, lluny de la serenor que espera la direcció, avisen que donaran una resposta. L'argument és que si el PSC és al Pacte garanteix més pluralitat. Avancem decidirà què fa a l'assemblea del 13 de juliol, una trobada en què el moviment presentarà l'escola de formació de l'espai socialista, que se celebrarà a finals de setembre i "embrió" de l'ambiciós projecte de la suma de les esquerres. Així doncs, després de l'executiva de demà hi haurà un temps mort en què, en cas que el PSC no se sumi al Pacte pel Dret a Decidir, els crítics decidiran com afronten el futur.

stats