Política 19/12/2016

El PSOE rehabilita Zapatero i el rep amb honors de president al Congrés

L'expresident espanyol retreu a Puigdemont que no assisteixi a la conferència de presidents i reclama a Rajoy un "esforç" en finançament per a la llei de Dependència, que avui compleix 10 anys

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Zapatero ha presidit l'acte de commemoració de la llei de Dependència al Congrés. M.F.F.

MadridDe l'amor a l'odi, i viceversa. El PSOE és un partit d'extrems, on es pot passar de dalt a baix i de baix a dalt en un obrir i tancar d'ulls. Com bé li ha passat a Pedro Sánchez. En plena crisi de lideratge, Ferraz ha decidit rehabilitar l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, abocat a l'ostracisme des que va abandonar la Moncloa el 2011. El grup socialista al Congrés, justament amb la cúpula de la gestora, l'ha rebut amb honor de president aquest dilluns a la cambra baixa en un acte de commemoració dels 10 anys de l'aprovació de la llei de la dependència.

Més de 300 persones s'han reunit a la sala més gran reservada als partits del Congrés, la mateixa que s'obre quan Mariano Rajoy reuneix tot el grup del PP. L'objectiu oficial: "celebrar" l'aprovació de la llei i "reivindicar-ne" el compliment. Una manera també de reivindicar la faceta més social de la legislatura de Zapatero després de fer un gir històric i regalar la investidura a Rajoy, a més d'haver aprovat la setmana passada el sostre de despesa del govern espanyol. L'expresident socialista ha exposat la seva fórmula perquè el PSOE surti del pou sense haver de refundar-se, sinó reivindicant la feina feta fins ara, sobretot, en el terreny social.

La llei de la dependència, en caiguda lliure

Donar un nou impuls a la llei de Dependència

Per què es reivindica ara la llei de dependència? Zapatero ha recordat que va ser una norma que "va tenir gran consens i no va ser recorreguda al Tribunal Constitucional". No en va, es va aprovar amb l'aval de tots els grups de la cambra menys de CiU, el PNB, EA i Nafarroa Bai. El PSOE i el PP van votar de la mà en gairebé tots els seus punts. L'expresident espanyol ha reclamat que aquesta ha de ser la via durant aquesta legislatura.

El grup socialista presentarà una iniciativa al Congrés perquè aquesta norma recuperi "la velocitat de creuer" ara que l'economia "creix". En aquest sentit, Zapatero ha reclamat a Rajoy que faci un "esforç" de finançament i que el grup parlamentari socialista aconsegueixi un "bon acord com el del salari mínim".

Dard a Carles Puigdemont

Zapatero ha retret al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no tingui intenció d'assistir a la conferència de presidents autonòmics convocada per Rajoy al gener. Confia que aquesta reunió serveixi per "enfortir" de forma "extraordinària" la cooperació entre comunitats i està convençut que els presidents del PSOE hi assistiran amb "lleialtat institucional". "Per al PSOE l'interès general està per sobre de qualsevol altre i mai hem apostat perquè al país li vagi malament perquè a nosaltres ens vagi bé", ha afegit.

Recuperar "l'autoestima"

Després d'haver censurat la política econòmica de Zapatero, ara el PSOE defensa els incentius entre el 2009 i el 2011 per evitar caure en el pitjor de la crisi. Zapatero ha lamentat que hi hagi "poques tasques de reconeixement en aquest país", però que després, de cop, siguin "molt intenses". "Cal prendre-s'ho amb naturalitat i esportivitat", ha afegit.

L'exminsitre socialista Jesús Caldera, que ha intervingut just abans de Zapatero, ha instat el PSOE a recuperar "l'autoestima" i a no fer una esmena a la totalitat del passat. L'expresident espanyol, que ha mantingut un to molt baix durant tot el seu discurs, ha fet una crida a les bases socialistes a mantenir un "optimisme irrenunciable".

Suport a Susana Díaz

L'expresident socialista ha incrementat els seus actes de partit els últims dies. Fa dos caps de setmana, es va encarregar de contraprogramar un acte de Sánchez a Astúries amb un míting a León, la ciutat que el va veure créixer. Ferraz va anunciar-ho als mitjans, cosa poc habitual per a actes d'expresidents.

Divendres passat, Zapatero es va mullar a fons i va donar suport al primer acte de precampanya de Susana Díaz per a les primàries del PSOE, malgrat que encara no ha confirmat la seva candidatura. Des de Jaén, va proclamar la fi de la crisi interna i va donar a la 'baronessa' tot el seu "suport i afecte". "El PSOE d'Andalusia i Susana Díaz representen la força del PSOE i la força de guanyar", va afegir.

Díaz, però, evita encara mullar-se. El president d'Extremadura, Emiliano García-Page, va dir la setmana passada que veu "possible" que la presidenta andalusa presenti la seva candidatura al Congrés. En una entrevista aquest dilluns a TVE, el portaveu de la gestora i mà dreta de la baronessa, Mario Jiménez, no s'ha mullat sobre si Zapatero fa costat a Díaz per ser presidenta del PSOE. "No li vaig sentir que digués cap expressió en aquesta direcció", ha dit. Amb tot, ha admès que una candidatura d'unitat donaria molta força al PSOE. Els crítics s'estan organitzant de cara al congrés d'esquenes a Sánchez.

stats