Política 28/04/2017

El PNB no presenta esmena a la totalitat als pressupostos i aplana el camí a Rajoy

Els nacionalistes bascos anuncien que s'han desbloquejat temes importants a última hora gràcies a la intervenció de Rajoy

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El lehendakari, Íñigo Urkullu en un acte amb el president  del govern espanyol, Mariano Rajoy, el 2015.

MadridEl PNB aplana el camí perquè Mariano Rajoy pugui superar el primer tràmit parlamentari dels pressupostos d'aquest any. Els nacionalistes bascos han decidit a última hora no registrar una esmena a la totalitat dels comptes, segons ha anunciat al seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban, pocs minuts després que tanqués el registre, a les dues de la tarda. Esteban ha assenyalat que a ahir al vespre el president del govern espanyol va intervenir per desbloquejar la situació amb converses directes amb el president del PNB, Andoni Ortuzar. Amb tot, el portaveu basc ha volgut deixar clar que encara no hi ha un acord en ferm per votar sí als pressupostos dijous vinent i que caldrà seguir negociant fins a l'últim minut a alt nivell. "Podria haver-hi la base per a un acord", s'ha limitat a dir.

Fins ahir el PNB contemplava registrar la seva esmena a la totalitat, que ja tenia presentada, i retirar-la si era necessari a última hora abans de la votació. La intervenció de Rajoy, però, hauria desbloquejat la situació, segons Esteban, gràcies al fet d'haver concretat uns "temes beneficiosos per a Euskadi". Els nacionalistes bascos es caracteritzen pel seu secretisme en les negociacions i no ha volgut avançar cap tema de l'acord. Amb tot, el suport del PP al govern basc a principis d'any ja va aplanar el camí fa setmanes per als pressupostos com a moneda de canvi.

La setmana que ve se celebra el primer debat i els socialistes tenen clara la seva posició. D'aquesta manera el govern espanyol aconseguiria tirar endavant el primer tràmit pressupostari amb el suport del PP, Cs, PNB, Fòrum Astúries, UPN i Coalició Canàries, exactament 150 diputats, la meitat de la cambra. El diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, clau per al desempat –tot i que el primer tràmit es pot passar amb fins a tres votacions empatades, que provoquen que caigui una iniciativa, segons el reglament– ja ha registrat aquest divendres la seva esmena a la totalitat.

El portaveu d'Economia dels socialistes, Pedro Saura, confia que Quevedo rebutgi igual que ells els pressupostos per a aquest any. Nova Canàries no forma part del PSOE, però sí que sol votar en el mateix sentit que els socialistes per representar la seva marca a l'arxipèlag. Per al PSOE, aquests són uns pressupostos que "consoliden la desigualtat".

Units Podem, Esquerra i el PDECat també han registrat les seves esmenes a la totalitat.

stats