CRISI SOCIALISTA
Política 18/10/2016

El PSOE extrema la pressió a Iceta sobre l’abstenció a Rajoy

La federació socialista andalusa defensa per primer cop en públic deixar governar el PP

D. Sánchez Ugart / M. Toro
3 min
El líder del PSC, Miquel Iceta, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ahir en la primera reunió de l’executiva del partit després de les primàries.

Madrid / BarcelonaSusana Díaz deixa de nedar i guardar la roba en el debat sobre si el PSOE s’ha d’abstenir en una investidura de Mariano Rajoy. La presidenta andalusa, líder del moviment que va destronar Pedro Sánchez, no havia volgut assenyalar-se com a abanderada de l’abstenció per evitar donar la raó al seu rival, que defensava les primàries per decidir entre ell, garant del no és no, i els que volien deixar governar Rajoy. A l’entorn de Díaz no amagaven que la líder andalusa era partidària de l’abstenció, però deixava que el president de la gestora, Javier Fernández, fos qui defensés deixar governar la dreta, una postura impopular entre la militància. Ahir, però, va mullar-se per primer cop.

Díaz comença a preparar el terreny de cara al comitè federal de diumenge -previsiblement-, on té una reforçada majoria després de la dimissió de Sánchez, però no assegurada la victòria. El degoteig de diputats que avisen que no faran cas de l’ordre d’abstenir-se, si arriba, i el desafiament que suposa per a la disciplina de vot el posicionament del PSC -ahir Miquel Iceta va insistir que prefereix unes terceres eleccions que l’abstenció- requereixen arromangar-se. Per això, per primera vegada, l’executiva del PSOE andalús que ella dirigeix va posicionar-se oficialment a favor de l’abstenció. Díaz va evitar, però, defensar-la directament. Li va deixar el paperot al secretari d’organització, Juan Cornejo, que, després de la reunió de l’executiva, va considerar que el PSOE no pot “bloquejar” la situació i que ha de ser “decisiu” des de l’oposició. Altres federacions, com la basca, van decidir que votaran pel no al comitè federal.

El principal os que hauran de rosegar els partidaris de l’abstenció serà el del PSC, i ahir Cornejo ja va deixar clar que no deixaran passar desobediències. “Abans de votar diferent jo entregaria l’acta” de diputat, va reptar el número dos de Díaz als parlamentaris catalans.

El PSC, però, va reiterar que defensarà el no fins al final. Iceta va anunciar que aquesta setmana es reunirà amb Fernández per traslladar-li la “clara” posició dels socialistes catalans. Un cop revalidat el càrrec al capdavant del partit, Iceta va avisar que el resultat de deixar governar Rajoy seria “el pitjor dels governs possibles” i una oposició amb “greus dificultats per exercir aquest paper”, motiu pel qual anirà al comitè federal a defensar que “tot el socialisme voti no”. “Si el PSOE canvia el seu acord d’oposar-se a Rajoy, pot provar diferents maneres de fer-ho”, va dir en relació a la possibilitat d’una abstenció parcial, que de moment Díaz rebutja i Fernández només sospesa. Iceta ja havia admès en una entrevista a l’ARA que aquesta seria una opció “intel·ligent” per minimitzar les divisions internes, malgrat que de moment diu que no la defensarà. Tampoc en la trobada amb el president de la gestora, que no serà pública. Iceta s’esforça a minimitzar el xoc amb Ferraz: “Ens hem d’acostumar a treballar junts sempre, malgrat les discrepàncies”. El seu objectiu és que el més que probable vot diferenciat del PSC al Congrés no vagi més enllà d’una multa econòmica.

Els crítics, contra el “PPGürtel”

Els partidaris de l’abstenció van extremar ahir l’exposició pública. A més del PSOE andalús, el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va insistir a defensar que és millor fer oposició amb el PP en minoria que en un futur Congrés controlat pels conservadors, mentre que el portaveu socialista al Parlament Europeu, Ramón Jáuregui, va defensar l’abstenció “tècnica”. Però les veus que s’hi oposen cada cop parlen més alt. El portaveu d’Esquerra Socialista, José Antonio Pérez Tapias, va exclamar que li “fastigueja” l’abstenció al “PPGürtel”.

I mentre al PSOE ja preparen el ring per al comitè federal de diumenge, Rajoy, fidel al seu estil, s’ho mira i es mossega la llengua. “Ja ho veurem”, va respondre ahir quan li van preguntar si es veia investit. El tot o res, en dues setmanes.

Iglesias tanca l’última polèmica amb Errejón

Podem està immers en una guerra interna entre els partidaris de Pablo Iglesias i Íñigo Errejón sobre l’estratègia del partit, amb les xarxes socials com a camp de batalla. Diumenge van explotar amb un tuit en què Iglesias acusava els errejonistesde “mediocres” i els comparava amb Winston Churchill per haver fet servir el mateix símbol de la victòria per identificar-se. Ahir va tancar el tema amb una foto de Felipe González amb un puny alçat -la identificació dels pablistes- i la V de victòria: “Hi ha polèmiques que cal tancar amb humor. Debatem d’estratègia, de memòria, de resignificacions i mesclarem símbols”.

stats