Política 24/03/2017

El PSOE presenta per sorpresa una moció de censura contra el president de Múrcia

C's només li donarà suport si és per convocar eleccions. Enxampen el jutge que porta el cas de Sánchez prenent cerveses en una terrassa amb membres del PP

M.f.f.
3 min
La trama Púnica esquitxa el president de Múrcia

MadridMés d'un mes i mig després que la justícia apuntés directament al president murcià, Pedro Antonio Sánchez, per un cas de presumpta corrupció, podria arribar al final per al que des del cap de setmana passat també és el president del PP a la regió. El PSOE de Múrcia ha presentat per sorpresa aquest matí una moció de censura firmada pels seus 13 diputats al Parlament autonòmic en contra de Sánchez, investigat en el cas Auditori. Proposen que assumeixi la presidència regional el portaveu socialista, Rafel González Tovar.

L'estratègia dels socialistes, però, és diferent de la del partit taronja, que dona suport al PP a la presidència. El líder de C's, Albert Rivera, només donarà suport a la moció de censura si és per convocar eleccions anticipades. De totes maneres, Rivera ha assegurat que la seva formació prendrà una decisió definitiva dilluns. És quan venç l'ultimàtum que ha fixat la formació taronja a Sánchez perquè decideixi dimitir o anar a les urnes. Un termini que el president de Múrcia no està disposat a escoltar. Confia que el jutge arxivi aviat la causa i només està disposat a deixar el càrrec si se li obre judici oral, la línia que el PP fixa en casos de corrupció malgrat haver firmat una cosa diferent en l'acord d'investidura a Múrcia. En la mateixa línia s'ha expressat aquest divendres la Moncloa. El portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha demanat no caure en "precipitacions" i esperar la decisió del jutge.

Ciutadans va demanar ahir, dijous, al PSOE i a Ciutadans que li prestessin tres diputats per impulsar una moció de censura "instrumental". Segons l'article 33.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Regió, és necessària la firma del 15% de la cambra per presentar una moció de censura; és a dir, set dels 45 diputats autonòmics, i la formació taronja només en té 4. El temor dels de Rivera és que hi hagi un canvi de color a la presidència sense passar per les urnes i que socialistes i formació morada es facin amb el poder a costa d'ells. El líder de C's prefereix abans que hi hagi de nou eleccions, pugui tornar a guanyar el PP amb un altre candidat i tornar a firmar un pacte d'investidura.

Per al líder de Podem, Pablo Iglesias, la pretensió de Rivera és que el PP "guanyi temps". Ho ha manifestat abans de saber els plans del PSOE, a qui li ha reclamat que presentés ja una moció de censura o ells serien els que farien el pas. El gran dubte final ara és si finalment Ciutadans decidirà donar suport a la moció de censura dels socialistes o continuarà sostenint el PP. El partit taronja té la clau per decidir si prospera. La mesa del Parlament està integrada per dos diputats del PP, i un del PSOE, Ciutadans i Podem. Per tant, poden decantar la balança cap a un costat o cap a l'altre perquè la moció de censura s'admeti a tràmit i es debati. La data del debat, si es fixa, seria a partir del 3 d'abril.

La foto polèmica publicada a 'La Verdad' de Múrcia.

El jutge que porta el cas, fent el toc amb membres del PP

La moció de censura del PSOE arriba el mateix dia que el diari La Verdad de Múrcia publica una foto en la que es pot veure el jutge instructor del 'cas Auditori', Julián Pérez-Templado, prenent cerveses en una terrassa amb l'exregidor i ara vocal de la direcció general del PP, Cosme Ruiz. La foto, segons detalla el rotatiu, és del passat 7 de març, només un dia després que el president de la comunitat prestés declaració. Pérez-Templado s'ha fet càrrec ce diferents escàndols relacionats amb el PP com a jutge: ha arxivat les causes contra el cap del govern de la comunitat i ha actuat com a ponent dues vegades.

Crítiques a Rajoy de l'expresident de Múrcia

El diari 'La Verdad' també publica aquest divendres una carta de l'expresident de Múrcia, Alberto Garre en què anuncia que estripa el carnet del PP i acusa Rajoy "d'inacció davant la corrupció". Recorda que ja va advertir sobre el passat de Pedro Antonio Sánchez quan se'l va escollir per presentar-se a les eleccions autonòmiques -fins llavors ell era el candidat- i critica l'actitud tant dels ministres de l'Interior com de Justícia defensant-lo. "D'aquesta inacció davant la corrupció és vostè el principal responsable. I per això me'n vaig, perquè aquest clima és irrespirable", etziba en la missiva.

stats