CRISI SOCIALISTA
Política 19/06/2017

El PSOE obre la batalla pel relleu dels ‘barons’

Ferraz no veu com un “problema” que els presidents autonòmics deixin de ser els líders territorials

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Primera reunió de la nova executiva del PSOE, integrada per 51 persones, ahir a Ferraz. No hi ha cap afí a Susana Díaz.

MadridLa guerra no ha acabat dins del PSOE. Tancat del tot el procés de renovació a escala estatal, comença ara la batalla en l’àmbit territorial: les primàries autonòmiques en què està en joc el poder dels barons que van donar suport a Susana Díaz. Fins a finals de juliol estan cridades a escollir secretari general totes les federacions -menys el PSC, que és autònom-. Els presidents autonòmics crítics van garantir fidelitat a Pedro Sánchez i un congrés federal plàcid a canvi de poder revalidar el lideratge orgànic als seus territoris. Però ara temen que l’equip de Sánchez vulgui portar la purga interna a cada racó de l’Estat.

Gràcies a l’aval dels barons, el secretari general s’ha blindat a Ferraz amb una executiva monocolor i no ha hagut d’integrar cap membre afí a la presidenta andalusa en la seva direcció. Com a moneda de canvi, ha promès neutralitat en els processos de primàries territorials. Ara bé, també recalca que Ferraz no pot vetar l’organització de candidatures alternatives als territoris que amenacen el poder dels actuals barons. “Nosaltres no encoratjarem candidatures alternatives contra ningú, però tampoc els impedirem que es presentin”, va assenyalar ahir l’alcalde de Valladolid, Óscar Puente, en la primera roda de premsa, des de la seu del PSOE, com a flamant portaveu de l’executiva.

Si se’ls presenta un candidat que els faci ombra, els barons poden veure amenaçada la seva posició com a presidents autonòmics, que es pot veure debilitada si deixen de ser secretaris generals del seu territori. Una màxima que la direcció del PSOE nega. Puente va assegurar ahir que no ho veia com un “problema”. “Una cosa és el lideratge del partit i una altra l’institucional [...]. Els lideratges responen a claus diferents”, va puntualitzar, reiterant que l’executiva “no debilitarà la posició institucional” de ningú però que tampoc té intenció de “desactivar les bases”.

L’equip de Sánchez promet que no busca la revenja, però les seves declaracions i accions els posen en entredit. El nou secretari d’organització del PSOE, el valencià José Luis Ábalos, assegurava en una entrevista a El Mundo el cap de setmana que tant el president de l’Aragó, Javier Lambán, com el del País Valencià, Ximo Puig, “no poden dedicar-se a tot”. I aquest mateix cap de setmana Sánchez seleccionava l’alcalde de Burjassot, Rafael García, que s’ha postulat per disputar el lideratge a Ximo Puig, com a membre de la mesa del congrés federal del PSOE enmig d’un miler de delegats.

A diferència de Puig, que ja ha anunciat que es presentarà com a candidat a la reeleció del PSPV, Lambán encara no ha aclarit si es tornarà a postular. N’hi ha que han optat, com el president d’Astúries, Javier Fernández -també president de la gestora-, per fer un pas enrere. Qui està fora de dubtes és Guillermo Fernández Vara a Extremadura, que ha sigut premiat amb la presidència del consell territorial federal. Ahir Puente elogiava la seva “sinceritat” a pesar de tot. I el manxec Emiliano García-Page tampoc és dubte, malgrat les crítiques, per la poca oposició interna.

Margarita Robles, portaveu al Congrés

L’executiva del PSOE va avalar ahir els relleus en la direcció a les Corts. La independent Margarita Robles, que va votar no a Rajoy, serà a partir d’ara la portaveu socialista al Congrés, mentre que al Senat ho serà Ander Gil. La diputada del PSC Meritxell Batet continuarà com a portaveu adjunta al Congrés, tot i que ara tindrà un càrrec intermedi de més pes. Adriana Lastra, també vicesecretària general del PSOE, serà la número dos de Robles.

stats