Política 23/10/2016

El PSOE aprova abstenir-se sense condicions per investir Rajoy

La direcció defensa que tots els diputats acatin la disciplina de vot i s'abstinguin en bloc. El PSC reivindica poder votar diferent

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
La nova gestora del PSOE, amb l'asturià Javier Fernández al capdavant, ha presidit la reunió del comitè federal. EFE

MadridEl PSOE ha consumat la seva fractura: Mariano Rajoy tornarà a ser investit president del govern espanyol la setmana que ve. El comitè federal ha decidit, per àmplia majoria, abstenir-se en la segona votació d'investidura. Després d'un debat llampec lluny de l'esperpèntic comitè federal que va derrocar Pedro Sánchez, els socialistes han votat entre dues resolucions: una a favor de l'abstenció i l'altra en defensa del no al PP. La divisió s'ha consumat tal com ja s'havia anticipat durant l'última setmana: el PSC, juntament amb la presidenta balear, Francina Armengol, i les federacions petites d'Euskadi, Navarra, la Rioja i Cantàbria s'han quedat soles davant l'apel·lació a la "responsabilitat" de Susana Díaz, que ha tancat el torn d'intervencions sense esmentar en cap moment la paraula 'abstenció'. La votació s'ha fet a cara descoberta, cridant un a un els 237 líders socialistes presents a la reunió. L'abstenció ha triomfat per 43 vots de marge: 139 han votat 'sí' a Rajoy (59,15%), 96 'no' (40,85%) i 2 no han votat.

La resolució aprovada acorda el següent:

  • "Mostrar en la primera votació de la investidura el rebuig frontal a les polítiques del PP. Per això el grup parlamentari socialista votarà 'no' a la investidura de Mariano Rajoy en la primera votació".
  • "Amb l'objectiu de desenvolupar els continguts d'aquesta resolució i desbloquejar l'excepcional situació institucional que pateix el país, el grup parlamentari socialista s'abstindrà en la segona votació del pròxim debat d'investidura".

Alerta al PSC: l'abstenció en bloc "és imperativa"

Per als defensors d'aquesta resolució, el comitè federal ha acordat que l'abstenció sigui en bloc, és a dir, que tots els diputats socialistes acatin la disciplina de vot. "La resolució és bastant clara", assenyalen fonts que han redactat el text. "En una decisió tan àmplia no es poden preveure peculiaritats", afegeixen.

Amb tot, seran la gestora i la direcció del grup socialista les qui prendran una decisió final. El president de la gestora, Javier Fernández, ha recordat que el mandat del comitè federal és "imperatiu" i que tots els diputats s'hauran d'abstenir. Demana al PSC que sigui "conseqüent" i "assumeixi responsabilitats". Fonts pròximes a Susana Díaz asseguren que el PSC s'acabarà abstenint: "S'han portat bé i assumiran el que hem dit; si no, no haurien votat".

El PSC ha defensat dins de la reunió que s'entengui la seva posició del no i no se'ls obligui a acatar la disciplina de vot. El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha reclamat a la gestora "intel·ligència" per no consumar la total fractura al PSOE i que opti per una abstenció parcial. El mateix ha demanat l'exsecretari d'organització i mà dreta de Sánchez, César Luena.

El portaveu d'Esquerra Oberta, José Antonio Pérez Tapias, sí que ha defensat llibertat de vot, mentre que la majoria dels partidaris de l'abstenció, així com la gestora, consideren que la posició ha de ser comuna.

Sánchez pronostica que la militància del PSOE "recuperarà aviat" el partit

Els arguments a favor de l'abstenció

La resolució aprovada afirma que "la repetició d'eleccions seria greument nociva per a la salut de la democràcia" i "perjudicial per a l'interès d'Espanya i dels espanyols", a més de "poder tenir efectes molt nocius per al PSOE". Per això esgrimeix que cal assumir "la responsabilitat amb la societat espanyola" i desbloquejar la situació per complir la "missió històrica" del PSOE de "defensar la democràcia, el procés i la justícia social".

Després d'abstenir-se, es comprometen a "fer des del primer dia una oposició tan ferma com constructiva". És a dir, defensen que l'abstenció per passar a fer "oposició constructiva" és la millor manera de reformar Espanya i derogar la reforma laboral, convocar el Pacte de Toledo, obrir un diàleg "immediat" per "afrontar els seriosos desafiaments presents en la vertebració territorial d'Espanya, en particular recuperar la normalitat institucional amb Catalunya", lluitar contra la corrupció i derogar la 'llei mordassa'.

Els arguments del no

Els partidaris del no esgrimien que permetre l'abstenció no farà més que "retardar unes mesos la repetició electoral" perquè "o bé el PSOE es compromet a donar estabilitat a aquest govern de la dreta, començant pels pressupostos del 2017 i seguint amb una successió de lleis i decrets incompatibles amb els nostres principis, o el més segur és que a la primavera ens trobem davant d'una nova cita electoral que alguns tracten d'evitar ara". "El PSOE no pot ser company de viatge del govern més insensible i neoliberal que ha patit Espanya en tots aquests anys de democràcia", afegeix.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat que els socialistes catalans puguin votar diferent al PSOE en la investidura. EFE

Iceta reivindica poder votar diferent

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat que els socialistes catalans puguin votar diferent de la resta del grup parlamentari. Iceta ha explicat que el PSC vol "seguir caminant" al costat del PSOE i, per això, ha insistit que els socialistes catalans no poden facilitar el govern a qui ha estat "un dels màxims responsables de l'absència de diàleg" entre Catalunya i l'Estat. L'abstenció, ha afegit, donaria arguments als independentistes per seguir-ho sent. A més, faria que molts catalans s'acabin de convèncer que el federalisme "no és viable" i que caiguin "resignats" a la idea que la independència és un fet "inevitable", segons ha augurat en el seu torn de paraula. Segons fonts presents en la reunió, el seu to ha estat "serè" i "solemne", i ha tancat la intervenció enmig d'aplaudiments. "No hi ha risc de ruptura", ha dit només arribar al comitè federal. Els socialistes catalans s'enfronten a l'amenaça de l'expulsió. El consell nacional decidirà dimarts si ratifica el seu no a Rajoy.

Silencis eloqüents

En el debat han intervingut una cinquantena de persones en torns breus de quatre minuts com a màxim. Els qui no han demanat torn de paraula durant tot el comitè han estat els presidents autonòmics a favor de l'abstenció i que governen gràcies a l'aval de Podem: el valencià Ximo Puig, l'aragonès Javier Lambán i el manxec Emiliano García-Page. El silenci més eloqüent ha estat el del portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que directament no ha assistit a la reunió. Mà dreta de Sánchez, s'ha justificat que havia de fer de padrí al casament de la seva germana, però ha comunicat que hauria votat a favor de l'abstenció. Serà justament ell qui haurà de defensar l'abstenció en el debat d'investidura. Des del cop a Sánchez que ha guardat silenci.

Tampoc ha parlat ningú de la gestora socialista. És a dir, no hi ha hagut intervenció del president asturià, Javier Fernández, mentre que Susana Díaz s'ha reservat el final. Diferents dirigents s'han tret finalment la careta. "No sóc cap heretge per defensar l'abstenció", ha conclòs el diputat Eduardo Madina.

stats