Política 26/05/2016

Sánchez posa sis condicions per arribar a pactes després del 26-J

El líder del PSOE només contempla un "rebuig frontal" a les retallades i una reforma constitucional que barri el pas al dret a decidir

Ferran Casas
2 min
Pedro Sánchez davant el monument a la Constitució de 1978

MadridEl cap de llista del PSOE el 26 de juny, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dijous els sis pilars en què basarà els acords amb altres forces després de les eleccions. Sis condicions que ha presentat a Madrid, davant el monument a la Constitució.

  1. Rebuig "frontal" a les retallades. El PSOE pretén blindar la llei de la dependència, la sanitat i l'educació universals i les pensions amb una reforma fisca progressiva que faci sostenible l'estat del benestar. Es nega a qualsevol retallada per més que el govern de Mariano Rajoy les hagi compromès si són necessàries.
  2. Competitivitat. La idea de Sánchez és "fer les coses millor i no més barates". Així, ha compromès un nou estatut dels treballadors que derogui la reforma laboral del PP. En aquest punt coincideix amb Podem, però no amb Ciutadans.
  3. Institucions independents. El PSOE proposa acabar "amb el control polític" de la policia, la justícia i els organismes reguladors. Sánchez ha recordat que el seu pacte amb C's ja va proposar "mesures revolucionàries" quant al sistema de designació. També aposta per les llistes obertes i acabar amb la llei mordassa.
  4. Compromís contra la violència de gènere.
  5. Reforma federal. El candidat del PSOE ha afirmat que ara "hi ha qui vol trencar amb la unitat d'Espanya, que és trencar principis de solidaritat". Davant d'això, ha dit, "no es pot fer un referèndum enlloc, però si una reforma constitucional en clau federal". Ha tancat les portes al "dret a decidir" i ha dit que davant d'ell cal reivindicar "el dret a conviure".
  6. Europa. Sánchez ha afirmat que el seu govern treballarà per una "Europa social" i perquè no s'abandoni l'ideal europeista que sempre ha defensat el PSOE.

Malgrat que les enquestes no li auguren un bon resultat ha afirmat que "els ciutadans tracten millor el PSOE que les empreses que les fan", i ha reiterat que surt "a guanyar" les eleccions del 26 de juny.

stats