Política 28/07/2017

Sánchez i Iglesias sumen el primer acord per enfrontar-se junts a Rajoy

Intenten forçar la compareixença urgent del líder popular al ple del Congrés

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mariano Rajoy, ahir a l'Audiència Nacional. EFE

MadridL’entesa ha tardat a materialitzar-se, però la declaració de Mariano Rajoy en el cas Gürtel va propiciar ahir el primer acord de pes entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias des del retorn del secretari general socialista. Els dos líders van donar així el primer impuls a la taula de coordinació parlamentària creada fa menys de dues setmanes i que havia arrencat amb friccions. El PSOE i Podem van aliar-se ahir per convocar la reunió de la diputació permanent del Congrés amb un únic objectiu: la convocatòria d’un ple extraordinari perquè el president espanyol “expliqui els motius pels quals es nega a assumir responsabilitats polítiques pels casos de corrupció que afecten el PP” i pels quals va haver de testificar a l’Au- diència Nacional.

Ara qui té l’última paraula és la presidenta del Congrés, l’exministra Ana Pastor (PP), que decidirà quan es convoca la diputació permanent, la representació ponderada del ple en període de vacances. Podria deixar-ho fins a finals d’agost, una forma de retardar la celebració d’un ple extraordinari. Perquè Rajoy sigui cridat a donar explicacions, Podem i el PSOE necessiten sumar el suport d’ERC i el PDECat -que es dona per segur-, així com el del PNB, que de moment ha dit que “no s’hi oposarà” però no ha confirmat el sentit del seu vot.

Ciutadans no ho veu amb bons ulls

Ciutadans, en canvi, considera que el millor espai perquè Rajoy comparegui és a la comissió d’investigació al Congrés sobre el finançament il·legal del PP. “És un lloc molt més concret i incòmode que un míting des de la tribuna del Congrés”, va assenyalar ahir Albert Rivera en declaracions des de la cambra baixa poc abans d’anar a la Moncloa per assistir al primer acte públic del president espanyol després d’haver testificat pel cas Gürtel, en què Rajoy va presumir de les bones dades econòmiques de l’última EPA.

Fins ahir, els socialistes opinaven el mateix que Ciutadans. De fet, Sánchez no va voler sumar-se dimecres a la petició de Podem de convocar un ple d’urgència. “És una bona notícia que el PSOE s’estigui acostant a nosaltres i que puguem col·laborar en la mateixa direcció”, va dir Iglesias en una entrevista a Efe. La portaveu dels socialistes al Congrés, Margarita Robles, va matisar la seva posició i va treure importància a la necessitat que el ple es faci com més aviat millor. Les posicions entre els dos partits continuen acostant-se per dalt, però no en els càrrecs intermedis.

stats