Política 25/10/2016

El consell nacional del PSC ratifica el no a Rajoy

El primer secretari del partit, Miquel Iceta, admet que la decisió "pot provocar un problema" en la relació amb el PSOE

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en la seva arribada al consell nacional d'aquest dimarts

BarcelonaJa és oficial: el PSC votarà no en la primera i segona votació de la investidura de Mariano Rajoy. El consell nacional del partit convocat aquest dimarts ha aprovat una resolució de la direcció en què així ho especifica i desmarca els socialistes catalans de l’abstenció acordada el cap de setmana passat al comitè federal del PSOE. El document s'ha aprovat amb 241 vots a favor i una abstenció, tal com ha anunciat poc després en roda de premsa la secretària d'organització en funcions del PSC, Assumpta Escarp.

En la resolució s'esgrimeixen els arguments pels quals es demanarà als diputats del partit al Congrés que votin contra la investidura de l'actual president en funcions: "No compartim les seves polítiques econòmiques i socials, el considerem mancat de la voluntat i la capacitat suficients per combatre la corrupció i el fem responsable de la manca de diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya que ha portat a un greu atzucac, amb risc d'un desastrós conflicte institucional a molt curt termini".

En la seva intervenció al consell nacional, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha recordat que "s'han alçat veus representatives del PSOE" que assenyalen que aquesta decisió pot portar a "revisar" la relació federal entre els dos partits. "Alguns parlen fins i tot de trencar-la", ha afegit, per concloure: "La decisió que prenem avui pot provocar un problema en la relació entre el PSC i el PSOE". Iceta ja va dir aquest dilluns que el PSC està disposat a "assumir les conseqüències" de trencar la disciplina de vot al Congrés.

Escarp ha destacat que en la reunió d'aquest vespre hi ha hagut "moltes intervencions", però que no n'hi ha hagut cap que fos contrària a la proposta de l'executiva. "Avui hem vist un PSC fort, cohesionat, que ha actuat amb coherència, també respecte als plantejaments amb els quals van anar a les eleccions generals". La majoria de comentaris, ha dit la dirigent, han reiterat els arguments contraris a investir Rajoy i han reivindicat la necessitat de "continuar treballant" conjuntament amb el PSOE. De fet, la mateixa resolució estableix "la voluntat de mantenir la relació entre el PSC i el PSOE recollida als estatuts d'ambdós partits".

Els diputats socialistes al Congrés s'han reunit poc després del consell nacional amb Iceta, que els ha traslladat la decisió presa pel partit. L'única abstenció a la resolució ha estat emesa per un membre del corrent intern Agrupació Socialista, que ha considerat que no es podia "imposar" als diputats un vot. Malgrat això, el document aprovat deixa clar que la decisió no és un "mandat imperatiu". Escarp ha descartat que algun dels diputats es desmarqui del no.

Objectiu: acordar les conseqüències amb el PSOE

Iceta ha dit que confia que el PSOE entengui que els socialistes catalans votaran no a Rajoy per "assegurar la utilitat del PSC com a instrument polític per als ciutadans que se senten progressistes i catalanistes". Si hi ha conseqüències, ha dit, espera que els dos partits es podran "posar d'acord" en quines són.

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández –a qui el PSC enviarà la resolució aprovada aquest dimecres al matí– ha rebaixat aquest dimarts el to contra el PSC i ha assegurat que des de l'òrgan que presideix "ningú ha llançat amenaces de cap tipus", només un dia després que diversos 'barons' socialistes parlessin sense embuts de la possibilitat de "divorci" entre els dos partits.

La gestora considera que l'única funció que té de moment és intentar "persuadir-los", i recorda a Iceta que diumenge va participar en la decisió i votació del comitè federal i, com a tal, l'ha d'acatar. Fernández també ha tancat la porta a permetre a última hora una abstenció parcial del grup socialista, malgrat la carta de pressió de 8 secretaris generals autonòmics.

stats