Política 19/06/2013

El PP demana a la Real Academia Española que deixi de considerar el valencià una varietat del català

El grup popular presenta una iniciativa d'urgència a les Corts Valencianes perquè la cambra sol·liciti aquest canvi. El PP assegura que el valencià prové de la cultura ibèrica

Acn
2 min

ValènciaEl PP ha presentat una proposició no de llei d'especial urgència a les Corts Valencianes en què insta el govern valencià a adreçar-se a la Real Academia Española (RAE) perquè reconegui al diccionari que el valencià és una llengua pròpia diferenciada de la llengua catalana. La proposició està escrita amb termes poc normatius i propis de les entitats que defensen el secessionisme lingüístic com "ab", "llenguage", "aixina", "periodos", "bolletí" o "llingüistes", entre d'altres.

Al text, el PP assenyala que el valencià parteix de la prehistòria, al segle VI abans de Crist, i que ha arribat fins a l'actualitat després de les aportacions de fenicis, grecs i llatins. Segons l'exposició de motius, signada pel síndic del grup parlamentari popular, Jorge Bellver, "en la cultura ibèrica trobem els valencians el germen de la nostra actua, plasmada de manera fefaent en els documents arqueològics que es van descobrint: festes, costums, folklore, economia, religió, societat i llengua".

I continua assenyalant que "la parla dels valencians, que parteix sense dubte de la més profunda prehistòria, s'escriu ja des del segle VI abans de Crist 'ab' el 'llenguage' ibèric i, després de les aportacions successives a partir de les fenícies, gregues i llatines, ha arribat als nostres dies amb la forma en què la coneixem".

El text continua exposant que "després del cultiu posterior durant un poc més de sis-cents anys" el valencià ha aconseguit una identitat pròpia "de tal manera que els valencians tenim tot el dret del món a denominar-la i regular-la com considerem convenient, tal com han reconegut i reconeixen els més reputats i independents filòlegs i 'llingüistes'".

La proposició no de llei indica que l'Estatut d'Autonomia reconeix que el valencià és la llengua pròpia del territori i assenyala que la RAE inclou des del 1970 la definició del valencià com una llengua varietat de la llengua catalana, tot i que l'any 1959 definia el valencià com a "llengua parlada en la major part de l'antic Regne de València".

Per aquest motiu, el PP proposa que les Corts Valencianes insten el govern d'Alberto Fabra a adreçar-se a la RAE per sol·licitar que "reconega al valencià la seua categoria de llengua o idioma propi dels valencians que es parla en la major part de la Comunitat Valenciana i 'aixina' ho faça constar en la pròxima edició del Diccionari".

stats