Política 17/02/2017

El PP veu "prou severes" les penes del cas Nóos "perquè ningú estigui preocupat"

PSOE i C's celebren que a Espanya "ningú tingui privilegis en funció del seu nom"

Ara / Agències
4 min
El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. EFE

Madrid / BarcelonaAllau de reaccions després de conèixer aquest divendres al migdia la sentència del cas Nóos, que imposa una multa a la infanta Cristina i 6 anys de presó al seu marit, Iñaki Urdangarin.

Rafael Hernando, portaveu del PP al Congrés

"Les penes són prou severes"

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando ha expressat el "respecte" del partit per la decisió judicial i ha considerat que les penes imposades per l'Audiència de Palma són "prou severes perquè ningú estigui preocupat". "Si algú ho està, que llegeixi el sumari", ha afegit Hernando.

Ja abans de conèixer la sentència el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, havia assegurat:"Qui la fa la paga i, "si ho ha fet algú, al final ho ha de pagar". Maíllo ha assegurat que la justícia és independent i actua "es digui com es digui la persona que suposadament ha comès aquest delicte". Pel que fa a la implicació de l'expresident de les Balears i exdirigent del PP Jaume Matas, Martínez-Maíllo ha assenyalat que el seu partit "ja ha passat pàgina" amb ell i des de fa molt temps no forma part del PP. "És una pena que una persona hagi pogut arribar eventualment a una situació com aquesta. L'únic que demanem és que es faci justícia i que es faci com més aviat millor", ha afegit.

Ramón Jáuregui, portaveu del PSOE a l'Eurocambra

"L'estat de dret i la justícia funcionen molt bé"

Per part del PSOE, el portaveu al Parlament Europeu, Ramón Jáuregui, ha dit que respecta la sentència i que tot el procés judicial del cas Nóos ha estat "exemplar", cosa que demostra -ha afegit- que l'estat de dret i la justícia "funcionen molt bé". En una roda de premsa a la seu del PSOE, Jáuregui ha tret pit de "la separació de poders i la independència dels jutges" que hi ha a l'estat espanyol. Per a l'eurodiputat socialista, la sentència demostra que a Espanya "s'aplica la llei sense distinció de la condició de les persones que afecta".

Albert Rivera, líder de C's

"Els espanyols han d'estar contents amb els jutges"

El president de C's, Albert Rivera, també ha dit que "la justícia ha de ser igual per a tothom. Qui la fa la paga, siguin polítics o persones de la casa reial o et diguis Urdangarin, Pujol o Bárcenas". Rivera ha recordat que, en política, fa "molts anys" que la corrupció ha estat protagonista. "Ara, a la nova política hem de contribuir a fer neteja de la corrupció", ha assenyalat en declaracions als mitjans de comunicació.

"Els espanyols han d'estar contents amb els nostres jutges. Tot i les pressions polítiques, fan complir les lleis a qui sigui", ha subratllat. La condemna a Urdangarin no fa oblidar al líder de C's la connivència amb què va comptar per part de la classe política, ja fos al govern de les Illes Balears, al de la Comunitat de Madrid o al del País Valencià."Hem de fer neteja i el PP i el PSOE han d'admetre que els últims anys hi ha hagut carta blanca amb la corrupció", ha insistit.

Alberto Garzón, líder d'IU

"Els Borbons sempre es lliuren dels seus delictes"

El líder d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, ha criticat que el jutge no hagi imposat cap condemna a la Infanta Cristina i que la pena de presó per a Urdangarín hagi estat de 6 anys, quan la Fiscalia en demanava 19. "En dictadura o en democràcia, els Borbons sempre es lliuren dels seus delictes. L'absolutisme ha passat, però continuen estant connectats amb alguna cosa divina", ha expressat Garzón en un tuit.

En un altre missatge a Twitter, Garzón ha afegit que, tot i que Joan Carles I va dir que la llei era igual per a tothom, "com a successor de Franco sabia que sempre hi ha 'nobles' excepcions". Garzón també ha aprofitat per reclamar un referèndum per triar si l'estat espanyol ha de ser una república o una monarquia.

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés

"#NOOS sobran los motivos"

Només conèixer la sentència, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha aprofitat el seu compte a Twitter per fer un joc de paraules i lligar el cas Nóos amb la necessitat de la independència de Catalunya. "#NOOS sobran los motivos. #RepublicaCatalana", ha escrit.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, s’ha preguntat quants casos més de corrupció que afecten la família reial han quedat impunes. En declaracions als mitjans de comunicació, ha assegurat que la democràcia espanyola "no és capaç de garantir que totes les institucions de l’Estat rendeixin comptes davant la societat, tampoc en el cas de la casa reial.

Francesc Homs, portaveu del PDECat al Congrés

"La justícia no garanteix la igualtat de tots els ciutadans"

El portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha criticat la sentència absolutòria de la infanta i els 6 anys de presó per a Urdangarin, però també ha carregat contra el que va ser secretari general de CDC i advocat de la Infanta, Miquel Roca, per les declaracions després de conèixer la decisió del jutge. Homs, que està encausat pel 9-N, ha assegurat que "no és veritat" que la justícia garanteixi la igualtat de tots els ciutadans davant la llei. "Aquestes paraules resulten desoladores venint de tu. Quina pena", ha destacat Homs.

stats