ELECCIONS CATALANES
Política 23/08/2015

El PP implora a l’empresariat que es mobilitzi a favor del no

Albiol atia la por a perdre les pensions en cas d’independència

O.m.
3 min
Xavier García Albiol, candidat del PP a les eleccions del 27-S, vol que els empresaris s’impliquin contra la independència.

BarcelonaTot i negar el caràcter plebiscitari de les eleccions catalanes del 27-S, el PP està decidit a mobilitzar a través de totes les vies possibles el vot contrari a la independència de Catalunya. És en aquest context que s’emmarca la demanda explícita que va fer el candidat dels populars als comicis, Xavier García Albiol, als dirigents empresarials del país. “L’empresariat i tots els sectors que d’una manera o altra tenen molt a perdre amb la inestabilitat política i institucional s’han de pronunciar”, va assenyalar Albiol en una entrevista a l’agència Efe. I no es va quedar aquí: també va reclamar als grans clubs esportius -sense citar-ne cap en concret- que expliquin “què significaria haver de sortir de la lliga de futbol espanyola o de l’ACB”. “Tots ens hem de pronunciar”, va implorar el candidat del PP.

Albiol, exalcalde de Badalona i conegut per la seva contundència verbal contra la immigració, considera positiu que al llarg dels últims dies hi hagi hagut un “degoteig” d’empresaris que s’han posicionat en contra de la independència, però defensa que “en les últimes setmanes abans de les eleccions n’hi hauria d’haver de més clars”. L’alt empresariat manté majoritàriament un prudent silenci sobre la situació política del país, malgrat que hi ha hagut maniobres per propiciar un acord entre la Generalitat i les institucions espanyoles per frenar el procés sobiranista. “Una ruptura seria un greu perjudici econòmic i social”, va insistir el dirigent del PP, que substitueix Alícia Sánchez-Camacho com a cap de llista.

El futur de les prestacions

Si hi ha algun aspecte que els estrategs sobiranistes consideren crític de la campanya del no és el possible forat que fa el discurs de la por sobre les pensions. És un dels flancs preferits del PP per atacar el procés sobiranista, i Albiol va aprofitar la jornada d’ahir per insistir-hi. “Una ruptura posaria en risc aspectes tan importants com les pensions dels jubilats”, va considerar el candidat dels conservadors, que va apuntar que “cap argument econòmic pot portar a trencar llaços d’unió i de pertinença i provocar un greu perjudici sentimental”. “M’agradaria escoltar els col·lectius de pensionistes pronunciar-se sobre el risc existent sobre les prestacions”, va afegir.

En matèria d’hipotètics pactes electorals al Parlament en cas que les forces partidàries de la independència quedin molt lluny de la majoria, Albiol manté totes les portes obertes. “Plantejar escenaris on es puguin justificar enteses d’aquells que no guanyen les eleccions només es pot fer en situacions excepcionals, com passarà a Catalunya les properes setmanes”, va considerar el candidat dels populars, que veu “dubtes raonables” sobre Ciutadans a causa de la seva aliança amb el PSOE de Susana Díaz a Andalusia.

Eleccions al desembre

Els comicis estatals estaran fortament impregnats dels resultats del 27-S. Les dues dates més probables per a la seva celebració, segons va revelar el president del Congrés de Diputats, Jesús Posada, són el 13 i el 20 de desembre. “Després de les eleccions hi pot haver un govern de moderació, amb el PP, o un executiu amb el PSOE i Podem”, va alertar Posada en una entrevista a Efe.

Pel que fa a una hipotètica reforma de la Constitució, el president del Congrés va considerar: “Sense un gran acord -és a dir, amb el 70% o el 80% d’espanyols a favor- estem perduts”.

El president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, va alertar ahir en una conferència pronunciada a El Escorial que una hipotètica Catalunya independent entraria en fallida econòmica. És per aquest motiu que Bosch va demanar una “mobilització massiva” per a les eleccions del 27-S per evitar la victòria del sobiranisme. SCC presentarà el 10 de setembre, un dia abans de la Diada, un informe en què pretén explicar com la presència de símbols independentistes en espais públics “coarta la llibertat i la representativitat de la majoria de catalans”. Bosch creu que el país fa tres anys que viu “en la més absurda de les propagandes”. També va considerar manipuladora l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

stats