LLOGUER TURÍSTIC
Política 12/08/2017

El PP es planteja ara acceptar els plurifamiliars

Biel Company diu que “el món ha anat evolucionant” per justificar el canvi d’opinió de la formació

Jaume Vinyas
4 min
El president del PP, Biel Company, en la roda de premsa que va convocar ahir a la seu del partit, a Palma.

PalmaL’escenari més temut per moviments cívics com Ciutat per a qui l’habita o Tot inclòs ja és plausible: un PP que torna al poder a l’Ajuntament de Palma i al Consell d’Eivissa el 2019, per posar els dos exemples més citats quan es parla de dificultat d’accés a l’habitatge, i que, emparant-se en la modificació de la Llei turística aprovada pel Pacte d’esquerres, emprèn una nova zonificació més permissiva que la que, s’espera, aprovin els governs progressistes que actualment comanden aquestes dues institucions.

El president del PP, Biel Company, va anunciar ahir, en roda de premsa, que la formació ha obert un debat intern per replantejar-se el posicionament en contra de permetre el lloguer turístic en plurifamiliars. “Estam oberts a xerrar-ne obertament en determinades condicions”, va afirmar.

La formació no va permetre el lloguer en plurifamiliars en la coneguda com ‘llei Delgado’, aprovada el 2012. Ara, una vegada que el Govern n’ha aprovat la modificació que obre la possibilitat que els consells insulars i l’Ajuntament de Palma autoritzin aquesta tipologia, Company diu que “el món ha anat evolucionant i hem d’obrir el meló”, sense donar més detalls de les “determinades condicions” en les quals estarien oberts a permetre-ho. Amb tot, assegurà que la proposta del partit, que està estudiant la Comissió de Turisme, serà “equilibrada”.

Company tampoc no va voler avançar el posicionament de la formació en el debat pel decret llei que el Govern va aprovar, dia 4 d’agost, per resoldre els dubtes jurídics que havia generat la regulació del lloguer turístic aprovada pel Parlament dia 18 de juliol, que tindrà lloc, presumiblement, durant la primera semana del setembre.

Pacte d’estat a favor del turisme

Company va oferir un “pacte d’estat a favor del turisme” al Govern, a qui va acusar de “no saber gestionar l’èxit, com tampoc no van saber gestionar una època de crisi”. “Volem turisme i defensam el turisme. L’hem de defensar a capa i espasa i hem de saber gestionar els excessos”, va insistir, i reclamà a l’Executiu que obri el diàleg. “Seguem. Però sense demagògia”, va reclamar.

El vicepresident, Biel Barceló, no va trigar a respondre l’oferta de Company. “Benvingut sigui ara als pactes i a l’oferiment de diàleg”, va dir, en to irònic. “Voldríem esclarir si el PP està per un creixement desbocat i sense límits del turisme, apostant per la quantitat, que és el que fa la llei Delgado o, si més aviat, està pel que reclama avui la societat, que és equilibri, contenció i sostenibilitat. Si estan per continuar en el que plantejaven la passada legislatura, hi ha poc per xerrar”, va concloure.

Company, per la seva banda, ja va avançar una resposta en la roda de premsa, abans de conèixer les paraules de Barceló. Quan se li va demanar pel sostre de places turístiques anunciat pel vicepresident dimarts, es mostrà partidari de no posar límits al turisme i va instar el Govern a “gestionar”.

“Qui sap quants de turistes hi ha aquí, que hi càpiguen? Ho sap algú? Algú ho ha estudiat? Algú de vosaltres ha fet un estudi profund del que hi cap o el que no hi cap? Algú sap si, efectivament, tenim els recursos naturals que ens permetin mantenir aquesta indústria així o encara permetre’n més? Jo és que no n’he vist ni un, d’estudi. Jo el que veig és molta gent que xerra i molts de titulars damunt la taula. Un tema tan seriós convé estudiar-lo. I convé no fer-hi demagògia”, afirmà sense posicionar-se sobre si eliminaria aquest sostre si arriba a president. “Tots els temes s’han d’estudiar bé, sense demagògia. Amb les coses de menjar, no s’hi juga”, va afirmar.

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, tampoc no va esperar a respondre Company. Com Barceló, va recórrer a la ironia celebrant que “recuperi la veu a l’agost després de tant de temps callat” i el va comminar que “la mantingui al setembre, que és quan es reprendran les sessions del Parlament”. En aquest sentit, li va demanar que “deixi així d’amagar-se a la cambra autonòmica, on no s’atreveix a obrir la boca”. Negueruela va defensar la gestió turística del Govern assegurant que “hem posat seny al desastre que va deixar el PP”.

La patronal dels propietaris del lloguer turístic Aptur també va reaccionar a les xarxes a les paraules de Company. “Contents que replantegin el posicionament. Amem si no queda en no res”, va afirmar l’associació a les xarxes.

De nou contra Arran

Tot i les repetides apel·lacions a no emprar la demagògia, Company va acusar el Govern de “convidar els seus amics perquè desestacionalitzin la nostra principal font d’ingressos”, en referència a la protesta d’Arran a un restaurant al moll Vell de Palma. Quan se li va demanar que matisàs aquesta afirmació, va respondre que “no són gent de centredreta els que ho han fet”. “El Govern fa crides contra el turisme des de fa molt de temps”, hi va afegir.

Esquerra Unida, per la seva banda, va fer una reflexió sobre la polèmica mediàtica dels darrers dies, a través d’un comunicat. “L’excessiva atenció mediàtica que ha acompanyat aquestes accions, que haurien passat desapercebudes i ofegades pels successos diaris de les ciutats, ha tingut la virtut de situar en primera plana el necessari debat sobre el model turístic, que ens suposa aliment i explotació per igual”, va afirmar la formació en un comunicat.

“L’anomenada turismofòbia és una hàbil estratègia de la dreta per menysprear les propostes de transformació i superació del model, del qual hi ha rius de tinta escrits des de les universitats. Aquestes accions, bicis punxades, pintades, confeti i bengales, que la majoria podríem titllar de gamberrades, es produeixen per mils en aquesta societat de masses, però ara es decideix posar-hi el focus, perquè són una oportunitat per criminalitzar les maneres i així els continguts que poden posar-se en qüestió en aquest irracional i destructiu sistema”, va concloure la formació.

stats