Política 25/07/2016

El PP avisa que Rajoy no anirà a la investidura si no té els suports garantits: "Seria absurd"

El PSOE convida el PP a explorar la "via nacionalista" també per la investidura

Efe
2 min
El portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando. EFE

MadridEl portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha apel·lat a la generositat del PSOE perquè si no s'absté en el debat d'investidura de Mariano Rajoy les terceres eleccions estaran "més a prop".

En una entrevista a Telecinco, Hernando ha dit que els partits s'han de donar "el temps necessari" per evitar anar a una "investidura fallida" que activaria el "rellotge constitucional" i provocaria que, si no hi ha acord, es convoquin unes noves eleccions. "Seria absurd anar a una nova investidura si no es tenen els vots suficients per ser investit. Això només va portar a la frustració i a la convocatòria d'unes noves eleccions", ha assegurat Hernando. Pren força, doncs, que el primer debat serà tornant de vacances, a finals d'agost.

Així, el portaveu del PP ha reconegut que la data del debat d'investidura encara no està decidida, perquè abans cal saber la posició del rei i de la resta de formacions. Aquesta setmana el monarca es reunirà amb els portaveus de tots els partits per copsar si estan disposats a donar suport a garantir la investidura, un pacte de govern o un de legislatura. El PP només farà el pas quan s'asseguri que té els suports necessaris perquè Rajoy surti escollit, de manera que Hernando ha cridat els "que estan bloquejant" la formació de govern a dir "què faran", en una referència clara als socialistes.

El PSOE anima el PP a explorar "la via dels nacionalistes"

Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha negat converses amb el PP per reelegir Mariano Rajoy com a president del govern espanyol i ha instat els populars a explorar la "via dels nacionalistes", com ja van fer per la configuració de la mesa del Congrés. En una entrevista a la SER, Hernando ha argumentat que el PP no ha d'anar a buscar els suports del PSOE i ha dit que no té sentit que després de pactar amb el PNB i Convergència per la mesa no s'explori aquest acord de cara a la investidura.

Des del PP han indicat que aquesta via està "absolutament tancada i col·lapsada", perquè aquests partits ja han dit que no.

Hernando ha descartat que el seu partit passi del 'no' a l'abstenció en cas que Ciutadans decideixi finalment votar a favor de Rajoy, i ha insistit que el PSOE ha d'estar a l'oposició. "No desitgem que el PP governi Espanya, però cal respectar les decisions dels espanyols i el PP ha guanyat amb claredat les eleccions", ha dit.

Ciutadans demana al PSOE una "abstenció tècnica"

Les pressions al PSOE també arriben des de Ciutadans. En un intent d'espolsar-se la pressió del PP perquè Ciutadans passi de l'abstenció al vot favorable a Rajoy, el partit taronja s'esforça per posar els socialistes al punt de mira. La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, ha reclamat aquest dilluns al PSOE que s'abstingui i faciliti un govern del PP que impedeixi unes terceres eleccions, en el que ha qualificat d'"abstenció tècnica".

La dirigent taronja ha recordat que la suma de PP i C's segueix necessitant els vots dels socialistes. "El PSOE ha de decidir si s'absté o porta el país a unes terceres eleccions", ha subratllat, i ha criticat que els socialistes intentin "carregar el mort" a altres grups. "No podran carregar el mort a ningú perquè el tenen ells", ha conclòs.

stats