Política 29/08/2013

El PP va esborrar els discs durs dels ordinadors de Bárcenas quan va deixar el partit

Una de les màquines no tenia disc dur però de l'altra se'n descarrega la informació que hi queda avui mateix

ARA/Agències
2 min
Luis Bárcenas arriba a l'Audiència Nacional / AFP

MadridEl Partit Popular (PP) va esborrar el contingut dels discos durs dels dos ordinadors que l'extresorer Luis Bárcenas va utilitzar a la seu del carrer Gènova de Madrid i que el partit va lliurar la setmana passada per ordre del jutge que investiga la suposada comptabilitat B del PP, Pablo Ruz, segons fonts jurídiques.

Així s'ha posat de manifest en l'escrit del bolcat dels ordinadors que s'està fent en presència del secretari judicial del jutjat central d'instrucció número 5 des de les nou d'aquest matí de dijous. En concret, un dels ordinadors -un PC de la marca Toshiba- va ser enviat sense disc dur mentre que l'altre -un Apple- conté uns 465 gigues de continguts que estan sent descarregats i analitzats.

El PP va esborrar els ordinadors quan van canviar d'usuari

El Partit Popular s'ha defensat i ha al·legat que la llei de protecció de dades obliga a esborrar i formatar els ordinadors cada vegada que un usuari el retorna a l'empresa perquè el pugui utilitzar un altre. A més, el partit precisa que el portàtil del qual Bárcenas va assegurar que havia extret informació amb un 'pendrive' no té port USB per poder fer-ho.

Tot plegat s'ha fet públic justament avui mateix, el dia que el Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència havia emplaçat les parts a assistir al traspàs de la informació dels dos ordinadors que el PP va fer arribar al jutge la setmana passada per comparar les dades amb els arxius que Bárcenas havia lliurat en mà al jutge Pablo Ruz sobre la suposada comptabilitat en negre del PP.

En obrir un dels ordinadors els experts informàtics de la policia s'han trobat que un ni tan sols té disc dur, cosa que no passa amb l'altre dispositiu, on -tot i que el PP l'hauria esborrat- queden 465 gigues d'informació que s'està descarregant en aquests moments, segons fonts jurídiques. Ruz va fer la petició després que la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, declaràs que els ordinadors de Bárcenas, que va deixar el partit el 2010, seguien "custodiats" a la seu del partit.

Cal tenir en compte que encara que es formategi un disc dur no se n'esborren del tot les dades, es poden recuperar sempre que no s'hagi seguit un procediment per sobreescriure-hi prou informació al damunt com perquè això sigui impossible. Segons el magistrat, en aquests ordinadors hi hauria els "arxius primigenis" dels lliurats que l'extresorer li havia fet arribar el 15 de juliol en un llapis de memòria. Quan se n'hagi extret la informació s'enviarà a la policia perquè en faci un informe. ent .

El passat 1 de març, Bárcenas havia anat a la comissaria de policia del barri madrileny de Salamanca per presentar una denúncia contra el PP, i en concret contra Alberto Durán, per entrar sense permís al despatx que, va explicar, ocupava a la seu nacional del partit, d'on, va assegurar que li havien "robat" els dos ordinadors que hi tenia.

Una jutge de Madrid va arxivar el 3 de maig la denúncia en l'entendre que, en contra de les afirmacions de Bárcenas, no hi va haver cap "robatori amb força, ni furt, ni apropiació indeguda". Abans d'adoptar aquesta decisió, la jutgessa havia interrogat a Bárcenas i a Durán i l'extresorer va assegurar que no només havien forçat el pany del seu despatx, sinó varen treure el pany sencer. Va destacar que ell tenia l'única clau del despatx.

stats