CORRUPCIÓ
Política 08/08/2013

El PP torna a carregar contra el jutge que investiga la infanta

Martínez-Pujalte critica que es filtra "tot" el que instrueix Castro

Ara Balears
2 min

Palma.No és la primera vegada que passa i torna a tenir els mateixos protagonistes. El portaveu d'Economia del PP, Vicente Martínez-Pujalte, torna a envestir el jutge del cas Nóos, José Castro. L'envestida es produeix l'endemà que es fes públic que el jutge ha obert una nova línia d'investigació penal sobre la infanta Cristina de Borbó per la seva possible vinculació amb delictes de blanqueig de capital i frau fiscal relacionats amb els negocis del seu marit, Iñaki Urdangarin. Martínez Pujalte criticà ahir que es filtra "tot" allò que instrueix el jutjat de Palma que controla Castro, "fins i tot abans que arribi als interessats".

"Algunes vegades fa la impressió que a Mallorca, quan ja no hi ha papers per filtrar, es filtren fins i tot les intencions del jutge, la qual cosa ja és terrible", assegurà Pujalte, en referència a la possibilitat que el jutge s'estigui plantejant tornar a citar com a imputada la infanta Cristina. En unes declaracions recollides per l'agència Efe, el dirigent del PP considera que no es pot dilatar "eternament" la instrucció d'aquest tipus de casos perquè, al seu parer, perjudica la credibilitat i la confiança dels ciutadans en la justícia.

No és la primera vegada

No és la primera vegada que el polític del PP qüestiona la tasca que porta a terme aquest magistrat. El 29 de juliol, el Tribunal Suprem va arxivar una denúncia del col·lectiu ultradretà Manos Limpias contra Pujalte per unes crítiques anteriors al jutge Castro, perquè entenia que les seves declaracions estaven protegides per la llibertat d'expressió i no eren cap delicte. El portaveu d'Economia del PP havia acusat a l'abril el jutge de cercar "protagonisme personal" en el cas Nóos i no aclarir la veritat. Pujalte havia assegurat que algunes de les accions del jutge van "més enllà del normal" i que no és raonable el "degoteig d'informacions" generat pel magistrat que instrueix aquest cas.

Les darreres crítiques de Pujalte es registren després que s'hagi donat a conèixer que Castro manté investigacions obertes per determinar si ha d'imputar la infanta. La darrera decisió del jutge ha consistit a demanar a l'Agència Tributària que l'informi sobre les operacions amb tercers que hagi pogut fer la filla del rei. Concretament, sol·licita que se l'informi de les operacions de compra o venda de béns o serveis que s'hagin dut a terme per un valor superior als 3.500 euros. El requeriment podria estar lligat a la investigació de les obres de reforma i dotació del palauet de Pedralbes que tenen els ducs de Palma. Quan l'Audiència de Palma va descartar imputar la infanta Cristina, va deixar oberta la porta que s'investigàs si podia haver comès delictes fiscals o de blanqueig de capital. I això és el que començà a investigar el jutge Castro quan a finals del mes de juliol encetà una nova línia per esbrinar com i amb quins doblers es van efectuar les obres de la casa que tenen al barri de Pedralbes de Barcelona Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin.

La parella va comprar la cas l'any 2004, just en l'època que l'Institut Nóos va intensificar relacions amb governs autonòmics del PP per aconseguir importants dotacions econòmiques. En els anys següents, els ducs invertiren uns tres milions d'euros en la millora de l'habitatge.

stats