Política 17/08/2016

Rajoy vol negociar amb Rivera sense acceptar les seves exigències ni posar data a la investidura

El comitè executiu del partit dóna carta blanca al president en funcions per negociar però no concreta l'acceptació de les sis mesures de C's

Dani Sánchez Ugart
3 min
Mariano Rajoy i Fernando Martínez-Maillo a la reunió del comitè executiu del PP / EFE

MadridNi data per al debat d'investidura ni un sí a les condicions de Ciutadans per donar suport a la investidura. El comitè executiu del PP ha ofert aquest dimecres "carta blanca" al president del partit, Mariano Rajoy, per negociar amb Ciutadans un pacte d'investidura, però sense compromisos concrets amb les exigències dels d'Albert Rivera. Com s'esperava, el PP ha optat per donar una resposta ambigua, que no pressuposa una acceptació minuciosa de les condicions, però que, segons les aspiracions de Rajoy, podria permetre iniciar les converses.

"El PP no ha vingut a parlar de condicions", ha explicat Rajoy, una resposta que no casa amb les demandes de concreció que feia la formació de Rivera, que havia titllat les exigències d'"innegociables". Rajoy havia delegat en el comitè executiu, màxim òrgan de direcció entre congressos, la resposta a les sis condicions que va posar sobre la taula la setmana passada Rivera i que incloïen mesures contra la corrupció i de regeneració democràtica, i ara aquest organisme li retorna la pilota.

La investidura, pendent del PSOE

Pel que fa al calendari de la investidura, Rajoy ha ajornat l'establiment d'una data a bastir la majoria necessària perquè tingui èxit. Això vol dir que buscarà reunir-se amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, aquesta mateixa setmana, si és per ell, ha dit, per mirar de convèncer-lo que s'abstingui, perquè només amb els vots del PSOE es desbloquejaria la situació, d'acord amb l'anàlisi del president en funcions.

"El raonable és que es comenci a negociar el que se'ns ofereix", ha valorat Rajoy, que ha defugit en la seva intervenció inicial referir-se directament a les condicions que posa Rivera. Però encara que aquestes dues formacions arribin a un acord, els partits tindrien com a molt un suport de 170 escons, insuficients per formar govern. "Després de la Segona Guerra Mundial no hi ha cap país on s'hagin repetit tres vegades les eleccions perquè els partits no hagin arribat a un acord", ha dit Rajoy, que ha considerat que els nous comicis seran "l'escenari més probable" si ell fracassa en la investidura.

Per evitar-ho, Rajoy ha apel·lat a la "responsabilitat" del PSOE, que segons ell encara "no ha fet cap pas", i ha considerat que sense ells, la investidura no té cap opció de tirar endavant.

El president en funcions ha alertat davant el comitè executiu que si s'allarga "la situació d'interinitat" en què viu Espanya "hi pot haver conseqüències molt greus", especialment en el terreny econòmic, amb els pressupostos generals de l'Estat en solfa i la necessitat de reduir el dèficit per complir amb Brussel·les. Per aquest motiu ha demanat al partit aquesta autorització per obrir la negociació amb C's.

Lluny de les exigències de Rivera

Rajoy ja té, formalment, l'aval del seu partit per trucar a Rivera, però davant la falta de compromisos concrets el que està en dubte és que el líder de la formació taronja vulgui asseure's a negociar amb ell. El partit liberal ha insistit en les últimes hores que els "matisos" que volia introduir el PP en el seu plec de condicions no eren acceptables, i que la fixació d'una data per al debat d'investidura també era condició 'sine qua non' per començar el procés de negociació. És a dir, C's demanava fins ara un 'sí' o un 'no' sense pal·liatius al seu document, d'un sol foli. El partit valorarà la resposta de forma oficial aquesta mateixa tarda, des del Congrés.

Sense imputats

Finalment, no han acudit a la trobada alguns dels membres del comitè que estan directament afectats per una de les condicions que posa sobre la taula Ciutadans –la impossibilitat que els imputats ostentin un càrrec públic–, com la senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá.

Abans de la reunió, diversos dirigents populars ja havien avisat que la resposta no seria un sí rotund i sense matisos a aquestes exigències, que Ciutadans considera "innegociables".

stats