Política 09/02/2016

El PP blinda Rita Barberá fent-la senadora en la diputació permanent davant unes hipotètiques noves eleccions

L'exalcaldessa de València continuarà sentaforada, i sols podria ser investigada pel Suprem, davant una possible implicació en l'operació Taula

Agències
3 min
Fabra i Barberá no creuen que el Senat sigui una “cambra d’elefants”

MadridL'exalcaldessa de València, Rita Barberá, continua, com a suplent, en la diputació permanent del Senat que ha quedat avui constituïda, la qual cosa suposa que mantindrà tots els seus drets i prerrogatives -entre elles, l'aforament- fins i tot si la cambra es dissol per la convocatòria de noves eleccions.

D'acord amb el reglament de la cambra, els membres titulars i suplents de la diputació permanent conservaran la seva condició de senador, amb tots els drets i prerrogatives inherents a la mateixa, encara després d'expirat el seu mandat o de dissolt el Senat i fins que es reuneixi el que posteriorment resulti triat.

D'aquesta forma, tots els senadors membres de la diputació permanent de la cambra mantindran la condició d'aforats en cas d'haver de fer front a alguna actuació judicial, fins i tot amb les Corts dissoltes. Aquesta prerrogativa fa que Rita Barberá no pugui ser imputada –o investigada segons la nova llei d'enjudiciament criminal– en el marc de l'operació Taula que investiga un possible delicte de blanqueig comès pels regidors del PP de València.

També aquest matí ha quedat constituïda la comissió de nomenaments, de la qual formen part el president del Senat, Pío García-Escudero, i els portaveu dels grups. L'exalcaldessa de València i senadora del PP Rita Barberá serà vocal en dues comissions del Senat, atès que tots els parlamentaris han de formen part d'alguna d'elles, però no ocuparà un lloc de direcció en cap d'elles.

Rita Barberá va ocupar la presidència de la comissió constitucional del Senat des que va ocupar l'escó el setembre de l'any passat fins a la dissolució de les Corts per la convocatòria d'eleccions, a la fi d'octubre. En aquest curt espai de temps, li va tocar presidir el treball de la reforma d'una llei, la del Tribunal Constitucional, i va poder estrenar-se davant el Ple per presentar precisament aquest projecte. Casualment, va ser l'últim assumpte que es va debatre en la legislatura i va coincidir amb la seva primera intervenció davant la cambra alta.

L'exalcaldessa va assistir el passat 13 de gener al ple de constitució del Senat i no se li ha tornat a veure en la cambra des que va esclatar el cas Taula, en el qual està implicat el grup municipal del PP a l'Ajuntament que ella va dirigir, encara que tampoc hi ha hagut activitat en el Senat.

Brussel·les analitzarà la corrupció del PP valencià

L'Intergrup de Transparència i Lluita contra la Corrupció del Parlament Europeu analitzarà el 17 de març el presumpte finançament il·legal del PP valencià destapat arran l'operació Taula. El copresident de l'integrup, Dennis de Jong, ha comunicat a l'eurodiputada d’Esquerra Unida, Marina Albiol, que en la propera reunió tractaran el cas i les seves implicacions. Albiol ha celebrat la decisió, advertint que els eurodiputats del PP "estan sota sospita" perquè, si es demostren les acusacions, van "jugar brut" durant la campanya electoral de les europees del 2014.

"Hi ha preocupació de grups polítics molt diversos per la situació d’excepcionalitat que viu un PP acorralat per la corrupció", ha dit Albiol. L’eurodiputada valenciana Marina Albiol ha assegurat que les "sospites de que part de la campanya electoral" del PP valencià a les europees es va "finançar de manera il·legal" resten "legitimitat als eurodiputats del PP". Per això, Albiol ha celebrat que l’Intergrup anticorrupció de l’Eurocambra hagi acceptat la seva petició de tractar el cas.

"Es tractarà durant la propera reunió aquest cas de corrupció i les possibles accions que es puguin portar a terme", ha indicat l’europarlamentària d’Esquerra Unida. Segons Albiol, la decisió demostra que a Europa hi ha "preocupació" per les acusacions de corrupció del PP i hi ha "interès per prendre mesures des de l’àmbit europeu".

"La informació publicada fins ara sobre l'operació Taula fa que posen en dubte la legitimitat de la representació parlamentària a l’Eurocambra que va obtenir el PP. Va ser una campanya en la que, si es demostren les acusacions, van jugar brut. I per això exigirem responsabilitats al Parlament Europeu", ha advertit Albiol.

stats