Política 22/04/2014

Rajoy apel·la a la "imaginació" de CiU per trobar una sortida al procés català

El president espanyol reitera que no dialogarà sobre la consulta perquè el TC i el Congrés ja han dit que no és possible

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet una crida a CiU per trobar una sortida al procés català, un cop el Tribunal Constitucional i el Congrés dels Diputats han tancat la porta a la consulta del 9 de novembre. "Imaginació, senyor Cleries!", li ha dit al senador Josep Lluís Cleries, portaveu dels nacionalistes al Senat. Ha convidat CiU a dir ara "què volen que fem" i s'ha mostrat obert al diàleg.

Rajoy ha reiterat l'"afecte" a Catalunya que va expressar al debat de la cambra baixa el 8 d'abril. Ara bé, diu que això no influeix en la seva convicció que és millor mantenir l'estat espanyol unit. En una intervenció molt contundent, ha reiterat que la independència seria una mala opció per als catalans, copiant el discurs que acostuma fer el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo. Segons el cap de l'executiu espanyol, un estat català en sortiria "empobrit, sortiria de la UE i de l'euro, del Banc Central Europeu, dels tractats, tindria efectes en el comerç i en l'aïllament en un món cada cop més integrat". De fet, ha dit que el sobiranisme va "en la direcció contrària a la que va el conjunt del món".

Cleries li ha retret que Madrid no deixi votar i en canvi parli de conceptes com "sang, divisions i fronteres". Aprofitant que demà és Sant Jordi, ha regalat a Rajoy un exemplar d''Els altres catalans', de Paco Candel, perquè entengui el caràcter cívic i integrador del catalanisme.

Programa electoral, a Barcelona

Catalunya serà un dels eixos de la campanya electoral del PP per a les eleccions europees del 25 de maig. El vicesecretari general d'organització, Carlos Floriano, ha explicat que Rajoy els ha dit –a porta tancada, a la reunió que al matí ha mantingut la plana major del partit– que no està disposat a dialogar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, "en contra" del contingut de la sentència del Constitucional sobre la declaració de sobirania del Parlament, ni en contra de la votació al Congrés, el passat 8 d'abril, que va tancar les portes a transferir la competència a Catalunya per convocar la consulta.

Pels conservadors, aquests dos pronunciaments són els carrils que delimiten l'única via per la qual estan disposats a circular.

El president dels populars i de l'executiu espanyol també ha demanat al seu partit que es bolqui a intentar guanyar els comicis comunitaris, entre d'altres coses, perquè a Brussel·les també es "defensa la sobirania nacional dels estats". Per això, la presència dels màxims dirigents de la formació a Catalunya durant la campanya serà intensa i constant. Dilluns que ve, dia 28, el PP presentarà el programa electoral a Barcelona. Encara no està confirmat si hi serà Rajoy.

Floriano també ha carregat contra la proposta de model confederal que aquest cap de setmana ha fet el lehendakari basc, Iñigo Urkullu. Tot i que ha dit no conèixer-ne tots els detalls, l'ha titllat d'"ocurrència" i ha demanat a ell i a Mas que tornin al "sentit comú". S'ha mostrat partidari de "corregir el que s'hagi de corregir" però sempre dins de la llei i amb diàleg.

stats