Política 19/10/2017

El PP, a Puigdemont: "Pot convocar eleccions fins que deixi de poder-ho fer"

Maillo dona a entendre que el 155 arrabassarà la presidència i considera un "xantatge" la resposta

Dani Sánchez Ugart
2 min
El responsable d'organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo. EFE

MadridEl coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha dit aquest dijous a Puigdemont que "pot convocar eleccions fins que deixi de poder-ho fer", amb la qual cosa ha donat a entendre que l'aplicació del 155 a Catalunya arrabassarà les competències del president, que és qui pot convocar eleccions. El número tres del PP ha considerat, en la línia del que havia fet el govern espanyol, que el president de la Generalitat, "davant del requeriment contesta amb més il·legalitat i més desobediència" i veu un "xantatge" en el fet que Puigdemont digui que si s'aplica el 155 es votarà la independència.

Maillo ha refusat entendre la constatació que fa Puigdemont que la independència no es va votar al Parlament com una resposta que no s'ha declarat: "Que no es va votar és una evidència. Tots vam veure que no es va votar. Però no se li preguntava això, sinó si alguna autoritat havia declarat la independència. L'últim paràgraf és una obvietat i s'interpreta com una amenaça. Es pot declarar la independència sense votar-la. En el segon paràgraf es diu que es deixa en suspens el mandat suposat dels independentistes".

"El diàleg al qual apel·la el senyor Puigdemont és un diàleg trampós", ha continuat, perquè, ha dit, "no és un diàleg dins de la Constitució sinó per aconseguir la independència".

A més, com ja havia dit la Moncloa, Maillo ha explicat que "la posada en marxa del 155 continuarà amb el consell de ministres de dissabte, afortunadament acompanyat del PSOE i de Ciutadans".

Segons ell, "el responsable únic del que està passant i que hi hagi incertesa i desassossec a la societat catalana és el senyor Puigdemont, i, per tant, el responsable que s'apliqui el 155 són el senyor Puigdemont i el senyor Junqueras".

Maillo ha evitat entrar en les mesures concretes que inclourà aquest 155, però fonts del PP han deixat caure que no es convocaran eleccions de manera immediata, sinó que s'esperarà que baixi la tensió per evitar un resultat bo de l'independentisme. Totes aquestes mesures s'estan negociant encara amb el PP, motiu pel qual el consell de ministres que havia d'aprovar les mesures no s'ha celebrat avui i s'ha ajornat a dissabte.

"Ni dimarts ni dijous el senyor Puigdemont ha respost a allò que se li demanava", ha considerat Maillo, que ha dit que en la carta d'avui "només se li requeria que tornés a la legalitat constitucional i no ho ha fet". A més, ha afirmat que "avui dona per vàlid que el poble català va votar la independència" i ha afegit que això és "una falsedat".

stats